Για τους αριθμούς των εφηβικών αυτοκτονιών που παρουσιάζουν αύξηση, στη χώρα μας και παγκοσμίως, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Ζέττα Μακρή, που μαζί με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την δημιουργία Επιτροπής, που θα λειτουργεί ως Ομάδα Ταχείας Επέμβασης.

Η υφυπουργός Παιδείας με επιστολή της είχε προτείνει τη σύσταση Διυπουργικής  Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα εξετάζει περιπτώσεις ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις,  που έχουν επιχειρήσει την αυτοκτονία  και θα υποστηρίζει άτομα του περιβάλλοντος των προαναφερόμενων κατηγοριών, τα οποία  είχαν στο περιβάλλον τους αυτόχειρες, που έθεσαν τέλος στη ζωή τους.

«Η κλιμακούμενη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται για χάρη της ζωής του δυνητικού αυτόχειρα αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος», δήλωσε η κ. Μακρή.

Η ίδια σημείωσε πως  με τις αυτοχειρίες, στις νεαρές ηλικίες, να προβληματίζουν και να σοκάρουν, πρέπει να αναλάβουμε δράση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για να προσθέσει: «Η Επιτροπή θα αποτελέσει την επιστημονική, καταρτισμένη και ικανή ομάδα υποστήριξης και θα ανήκει στον τομέα ευθύνης της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιας για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, και της Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

Ευχαριστώ θερμά την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη για την άμεση κινητοποίησή της. Είναι κρίσιμη η, από κοινού, τοποθέτηση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να υπάρξει έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση, τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον, προς αποφυγή ανάλογων φαινομένων.

Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε δραστικά και να συνεργαστούμε επισταμένα, στοχευμένα και αποτελεσματικά προς όφελος των παιδιών, των εφήβων, των οικογενειών και της κοινωνίας».

Από την πλευρά της η κ. Ράπτη, επισήμανε: « Στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, τη συνεργασία μας για την συγκρότηση Επιτροπής, με σκοπό την παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους που εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η συνεργασία των επιστημόνων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων που θα υποστηρίξουν το παιδί και τον έφηβο,  αλλά και το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον με σκοπό την προστασία τους».

Πιο αναλυτικά, η   υφυπουργός Υγείας επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση στις προτάσεις αυτές, που αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης και αποτυπώθηκαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Επιτροπή, που θα λειτουργεί ως Ομάδα Ταχείας Επέμβασης, θα ασχολείται με περιπτώσεις ατόμων, που εκδηλώνουν τάση αυτοκτονίας, με άτομα που έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους αλλά απέτυχαν, ενώ θα εξετάζει και τις περιπτώσεις ατόμων που, δυστυχώς, τερμάτισαν τη ζωή τους.