Με δεδομένο ότι η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά σταθερά και ιδιαίτερα οργανωμένα, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» εξηγεί ότι «τους επόμενους μήνες η διαδικασία θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μας επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της εγχώριας τουριστικής αγοράς με ασφάλεια, ειδικά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού»

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν, ασφαλώς, άγνωστοι παράγοντες στην εξίσωση».

Σχετικά με τα σχέδιά της για τον Τουρισμό επισημαίνει ότι έχει στραμμένο το βλέμμα και στην μετα-Covid εποχή: «Με στρατηγικό σχεδιασμό και με μελέτη των αναδυόμενων αναγκών της τουριστικής αγοράς και των “θέλω” του ταξιδιώτη σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον»

Η κ. Ζαχαράκη τονίζει ότι βασικό όχημα προσαρμογής στις νέες συνθήκες είναι η τουριστική εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση και στο ψηφιακό σκέλος, ενώ προανήγγειλε τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου διαδικτυακής εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα, με τη μορφή που θα επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. 

Διανύουμε ένα τρίτο αυστηρό lockdown και είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με την πανδημία. Υπάρχει ελπίδα για άνοιγμα του Τουρισμού την άνοιξη ή θα πρέπει να περιμένουμε την έλευση τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες; 

«Αυτή τη στιγμή, Πολιτεία και πολίτες δίνουμε μαζί τη μάχη έναντι μίας παγκόσμιας απειλής, η οποία, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα διαρκώς να μεταλλάσσεται και να διαφοροποιείται. Αυτή η πανδημία, που έχει γονατίσει Συστήματα Υγείας κρατών με πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς από εμάς, αντιμετωπίζεται στη χώρα μας πολύ καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες, ως προς τα κύρια επιδημιολογικά μεγέθη. H μάχη απέναντι στον ιό δεν είναι μαραθώνιος. Μοιάζει περισσότερο με άσκηση ορειβασίας. Κάθε ημέρα ξεπερνάμε μία μικρή κορυφή. Oπλισμένοι με την εμπειρία του 2020, ακολουθώντας, όπως πάντα, τις εισηγήσεις των επιστημόνων, προετοιμαζόμαστε λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε τις συνέπειές του, ώστε να διατηρήσουμε την υψηλή διεθνή κατάταξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση του ιού, που θα είναι κρίσιμη και για την τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους. Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά υπ’ όψιν, με βάση τα συνεχώς επικαιροποιούμενα δεδομένα και με σύμμαχο τον εμβολιασμό, που προχωρά ολοένα και περισσότερο, ο Τουρισμός θα ανοίξει, με ασφάλεια τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους επισκέπτες της χώρας. Έχουμε γερές βάσεις και το απόθεμα δυναμικής για την προσπάθεια που γίνεται».  

Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, υπογράφηκε συμφωνία για τη συνεργασία των δύο χωρών στον Τουρισμό. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία από αυτή τη συμφωνία; 

«Η διαρκής σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτυπώνεται, πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο και στο πεδίο του Τουρισμού. Πρόκειται για μία 5ετή συμφωνία που θα ανανεώνεται, αποτελώντας ένα σταθερό πλαίσιο διευρυμένης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των εθνικών Αρχών Τουρισμού κάθε χώρας, αλλά και στη συνεργασία μεταξύ των Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας και Ισραήλ. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης προς ενίσχυση των μικρομεσαίων και νεοφυών τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών, στη συνεργασία στον τομέα της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών Τουρισμού. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τη συντονισμένη συμμετοχή των εθνικών τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκδηλώσεις προώθησης του Τουρισμού. Σημειωτέον ότι το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών. Και στόχος μας είναι η συνεργασία αυτή να ενταθεί και να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο». 

Τι να περιμένουν οι τουριστικές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση; 

«Η κυβέρνηση, σε μία δύσκολη συγκυρία, στήριξε και στηρίζει τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις εν γένει, και τις τουριστικές ειδικότερα. Το 2020 δόθηκε ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων στήριξης, που άμβλυνε σημαντικά τις συνέπειες της πανδημίας. Για το 2021, η στήριξη θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα πιο στοχευμένη. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπονται μέτρα στήριξης συνολικού ύψους περί τα 6 δισ. Πρόσφατα μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν ο 6ος και 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής –με το 50% να είναι μη επιστρεπτέο– αλλά και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2021. Το υπουργείο Τουρισμού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον Τουρισμό να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση, για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να επανακάμψουν με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς και την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και το άνοιγμα αυτό να γίνει με πλήρη ασφάλεια, και οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να λάβουν το μέγιστο δυνατό μερίδιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς σε ένα έτος γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες». 

Με τα προβλήματα που παρατηρούνται από τις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές, ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του γενικού πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο, απομακρύνεται. Πώς θα εγγυηθείτε ότι θα υπάρχει ασφάλεια από το άνοιγμα του Τουρισμού; 

«Η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά σταθερά και ιδιαίτερα οργανωμένα, και μάλιστα χωρίς περιττή ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας. Η χώρα μας ήδη είναι πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στους εμβολιασμούς, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη, περίπου 500.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Τους επόμενους μήνες η διαδικασία θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μας επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της εγχώριας τουριστικής αγοράς με ασφάλεια, ειδικά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν, ασφαλώς, άγνωστοι παράγοντες στην εξίσωση, αλλά προχωράμε μεθοδικά και με σχέδιο».  

«Έμφαση στις ειδικές μορφές Τουρισμού, όπως τον Τουρισμό Ευεξίας και τον Τουρισμό Υγείας» 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι σας στο νέο πόστο; 

«Ο Τουρισμός είναι τομέας στον οποίο η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μπορούν να γίνουν πολλά ώστε να ξεκλειδώσουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Προσωπικός μου στόχος είναι να αφοσιωθώ στα θέματα αρμοδιότητας με διάθεση να εργαστούμε σκληρά για αυτή την χρονιά, αλλά και το βλέμμα στη μετα-Covid εποχή. Με στρατηγικό σχεδιασμό και με μελέτη των αναδυόμενων αναγκών της τουριστικής αγοράς και των “θέλω” του ταξιδιώτη σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με συνέργια με όλους τους φορείς της Αγοράς και την Αυτοδιοίκηση, για τον εντοπισμό ανεκμετάλλευτων πτυχών ειδικών μορφών Τουρισμού, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης για υποδομές και τη συνεχή ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Βασικό όχημα προσαρμογής στις νέες συνθήκες είναι η τουριστική εκπαίδευση, με ενίσχυση των σχολών μας και ανανέωση των αντικειμένων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο ψηφιακό σκέλος. Θα αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό, και κρίνω ιδιαίτερα θετική την υιοθέτηση της πρότασής μας για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου Διαδικτυακής Εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα, με τη μορφή που θα μας επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Σημαντική έμφαση θα δοθεί στον εμπλουτισμό των εμπειριών που μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης μέσα από τις ειδικές μορφές Τουρισμού, όπως τον Ορεινό Τουρισμό, τον Γαστρονομικό Τουρισμό, τον Τουρισμό Ευεξίας και τον Τουρισμό Υγείας, τον Θρησκευτικό, κ.ά. Στόχος η βοήθεια στην ανάδειξη των αυθεντικών, μοναδικών τοπικών στοιχείων που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν σε κάθε περιοχή».  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε μία στείρα απόπειρα ισοπέδωσης όλων» 

Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επικρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησηςγια τον Τουρισμό;  

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε μία στείρα απόπειρα ισοπέδωσης όλων των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί στη μεγάλη μάχη αντιμετώπισης του ιού όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την ελληνική κοινωνία. Υπερθεματίζει άλλοτε υπέρ του κλεισίματος, άλλοτε υπέρ του ανοίγματος, με μόνη έγνοια το πώς θα αποσπάσει πολιτικά οφέλη από την πανδημία. Αλλά οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Βλέπουν ποια κυβέρνηση στηρίζει, μέσα σε μία παγκόσμια κρίση μάλιστα, την Οικονομία, την Κοινωνία, και ειδικά τη μεσαία τάξη, και θυμούνται τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν και συγκρίνουν πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται τις μεγάλες και ταυτόχρονες κρίσεις του 2020 –Ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό πανδημία– και πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε όσες προέκυψαν επί των ημερών της. Εύχομαι ειλικρινά και η αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει, κάποια στιγμή, ότι ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι πολίτες δεν θέλουν κραυγές, αλλά στοιχειώδη σύμπνοια και σοβαρότητα, ώστε η χώρα να υπερβεί την κρίση όσο το δυνατόν ταχύτερα». 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»