Ζαββός για σχέδιο Ηρακλής: «Η πιο σταθερή εγγύηση που έχει δώσει ποτέ το δημόσιο» | 1

Σε παρέμβαση του νωρίτερα στην ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, τόνισε ότι το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν θα επηρεάσει το μαξιλάρι.

«Στόχος είναι η απελευθέρωση κεφαλαίων από τις τράπεζες ώστε να μπορούν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Υπάρχει σημαντική κοινωνική διάσταση και θα υπάρξει μέριμνα για τις υγιείς επιχειρήσεις που θα πρέπει να διασωθούν από την κρίση», ανέφερε.

Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση που βρήκαμε, είπε επίσης και εξήγησε το ύψος της εγγύησης 12 δισ. ορίστηκε με βάση τις ενδείξεις των ελληνικών τραπεζών και του ευρωπαίου επόπτη, δηλαδή με 12 δισ. εγγύηση, μειώνονται τουλάχιστον 30% τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί να δοθεί παράταση επειδή μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση και συμμετοχή στον ΗΡΑΚΛΗ και αυτό θα είναι απόδειξη της επιτυχίας του συστήματος. Θα προηγηθεί συζήτηση με την Κομισιόν ώστε να μην θεωρηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση.

Η εγγύηση είναι η πιο σταθερή εγγύηση που έχει δώσει ποτέ το δημόσιο είπε και εξήγησε ότι:

-εγγυάται το ασφαλέστερο τμήμα τα τιτλοποίησης.

-για να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του δημοσίου, θα πρέπει να έχει πουληθεί το 50+1%.

-το ελληνικό δημόσιο έχει να λαμβάνει προμήθεια μέσα στην οποία έχει κοστολογηθεί, τιμολογηθεί και η οποιαδήποτε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης.

-προβλέπεται διαχειριστής, ανεξάρτητος από τη μεταβιβάζουσα τράπεζα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες και ο διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να αναδιαπραγματεύεται δάνεια, να κάνει ρυθμίσεις με βάση την πραγματική δυνατότητα του δανειολήπτη. Επίσης δεν αλλάζει σε τίποτα το νομικό καθεστώς για το δανειολήπτη.

-στο υπουργείο θα δημιουργηθεί μια νέα δομή που συνεχώς θα παρακολουθεί, θα ρυθμίζει, θα παρεμβαίνει και αν χρειαστεί θα αποσύρει την άδεια από τον διαχειριστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ