Είμαστε στο επίκεντρο ενός όχι απλώς παγκόσμιου αλλά πανανθρώπινου πολέμου. Το νικητή τον ξέρουμε ήδη, και θα είμαστε εμείς. Με πάρα πολλές απώλειες, δυστυχώς. Και αυτό είναι προφανές, το μαθαίνουμε καθημερινά. Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει αυτή την ώρα περιθώρια λάθος επιλογών. Κάθε κοινωνία βάζει τις δικές της προτεραιότητες. Κάποια ζητήματα, ωστόσο, είναι αντικειμενικά. Τις συνέπειες των μη μέτρων τις βλέπουμε και είναι τόσο μεγάλες όσο ένας πόλεμος.   

Όταν δεν έχεις συμμόρφωση, παίρνεις μέτρα. Καλείσαι να υπερασπίζεσαι τις ευάλωτες ομάδες, τους μελλοντικούς πάσχοντες, τον όποιο ακόμη δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος είναι. Και εάν δεν τους υπερασπιστείς, τότε θα έχεις αποτύχει ως κοινωνία, διότι θα έχεις χάσει τον πόλεμο. Επειδή κάποιοι έθεσαν ζητήματα ατομικής ελευθερίας, το ερώτημα είναι απλό. Ποιος παραβιάζει περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες; Αυτός που προστατεύει περιορίζοντας ή εκείνος που εκθέτει το άτομο σε άμεσο κίνδυνο;  
Τα μέτρα έχουν δουλέψει, το έδειξε η Κίνα, η ανάκαμψη της οποίας ήδη έχει επιτευχθεί οικονομικά. Η δυτική κοινωνία ήδη χάνει χιλιάδες ανθρώπους επειδή είναι φιλελεύθερη, και αυτό την οδηγεί να αμφισβητεί τον κίνδυνο. Οι καλομαθημένοι πολίτες της Δύσης αδυνατούν να πειθαρχήσουν προς χάριν της δημόσιας υγείας.  

Η εξομολόγηση ψυχής της 39χρονης Βρετανίδας εγκύου, η οποία έχει τρία παιδιά που δεν μπορεί πια να δει από κοντά, επικοινώνησε στα social media μήνυμα, στο οποίο ανέφερε πως δεν αξίζει το μωρό της να βγει σε αυτό τον κόσμο, εξαιτίας του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ακολούθησε αρχικά τη θεωρία της αγέλης και στη συνέχεια κόλλησε και ο ίδιος. Έχει, μάλιστα, και αυτός μία σύντροφο που έχει τον ιό.   

Οι χώρες και οι άνθρωποι εξαρτώνται από τους ηγέτες τους. Ο Τζόνσον απεδείχθη ανεπαρκής. Όπως και αρκετοί ακόμη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρούσε κάθε στιγμή με καθαρό μυαλό και κοινή λογική. Αυτό το σχόλιο δεν έχει την παραμικρή διάθεση προπαγάνδας. Δεν είναι αυτή η ώρα. Όμως, πρέπει να αποδίδονται τα σωστά σε εκείνους που τα αξίζουν. Ο πρωθυπουργός, λογικά, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σχετικά με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, την οποία, πολύ σωστά, χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων, καθώς άφησε εκτός την έκδοση ευρωομολόγων, και ουσιαστικά το ζήτημα της αλληλεγγύης, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος.   
Είναι σίγουρο πως δεν μπορεί το lockdown να συνεχίσει επ’ άπειρον. Πρέπει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, με μέτρα προστασίας. Όχι συνωστισμός, όχι γεμάτα μαγαζιά. Πλύσιμο χεριών. Αποφυγή να βγαίνουν έξω άτομα με βήχα. Απομόνωση ευαίσθητων ομάδων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.  

Από την Έντυπη Έκδοση