Συνεντεύξεις

Ζωή Ράπτη: Αυξήθηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης λόγω COVID

«Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να προσληφθεί σημαντικός αριθμός ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων στις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας, και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες», τονίζει η υφυπουργός Υγείας

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας», αναφέρει στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθήνας, Ζωή Ράπτη.

Όσον αφορά για το αν θα υπάρξει παράταση του lockdown εξηγεί ότι «εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, Χριστούγεννα».

Σχετικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, και αν θα αντέξει, επισημαίνει ότι «ήδη γίνεται αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, και εάν αυτό φθάσει σε κάποια όρια, θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με την επίταξη -αν χρειαστεί- ιδιωτικών κλινών και θεραπευτηρίων».

Είμαστε εν μέσω του δεύτερου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας. Το ερώτημα όλων είναι: θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Τι γίνεται με τις ΜΕΘ;

«Την ώρα αυτή, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, είναι σε λειτουργία 1.203 κρεβάτια ΜΕΘ, έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για περιστατικά COVID. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έκρηξης σε διασωληνώσεις και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Προβλέπει ότι ολόκληρη η χώρα λειτουργεί σα να είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια Ήδη γίνεται αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, και εάν αυτό φθάσει σε κάποια όρια, θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με την επίταξη -αν χρειαστεί- ιδιωτικών κλινών και θεραπευτηρίων. Θα γίνεται, επίσης, μετακίνηση στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν».

Θεωρείτε ρεαλιστικό στο τέλος Νοεμβρίου να λήξει το καθολικό λοκντάουν, σύμφωνα με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα; Υπάρχει περίπτωση παράτασής του;

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, Χριστούγεννα. Φυσικά, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα –και κάποιοι, δυστυχώς, το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων– προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δε μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».

Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον Covid-19 από τη στιγμή που θα πρωτοκυκλοφορήσει στο εξωτερικό;

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει 1,1 δισ. δόσεις από τα σκευάσματα που βρίσκονται στην τελική φάση. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρίες και έχει το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021. Απόφαση του πρωθυπουργού είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετωπίζει ως δημόσιο αγαθό».

Έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας της COVID-19. Τι ακριβώς θα κάνετε στην πράξη για αυτό;

«Στο υπουργείο Υγείας προωθούμε προς υλοποίηση μία σειρά από πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα προσφέρουν λύσεις και διεξόδους σε όσα σήμερα φαντάζουν ως ανυπέρβλητα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid–19, επαναλειτουργεί ήδη η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, ασθενών με Covid-19, μέσω του ΗΔΙΚΑ, σε κλινικές Covid στα νοσοκομεία αναφοράς. Σύντομα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου απλές οδηγίες και τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid–19 και των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας. Δρομολογημένη, επίσης, είναι η δημιουργία συστήματος προστασίας και ενδυνάμωσης ουσιοεξαρτώμενων που τελούν σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας».

Το τελευταίο διάστημα κάνετε διαρκώς επισκέψεις σε όλη τη χώρα σε δομές Ψυχικής Υγείας. Τι έχετε διαπιστώσει σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν;

«Τον τελευταίο 1,5 μήνα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, μεταξύ άλλων, ψυχιατρικές δομές στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σάμο, προκειμένου να αποκτήσω ιδίοις όμμασι εικόνα της κατάστασης και να δοθούν άμεσα λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

Υπάρχουν ελλείψεις σε προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού -παιδιά, έφηβοι, γονείς, ηλικιωμένοι-, όπως επίσης υπάρχει και ανεπάρκεια σε μονάδες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης του πληθυσμού που χρειάζεται βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, όλοι γνωρίζουμε, πλέον, ότι σε περιόδους κρίσης η ψυχική υγεία πλήττεται άμεσα, με φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης, άγχους, κατάθλιψης και εκδηλώσεις ψυχοπαθολογικών συμπεριφορών. Ως εκ τούτου, παρατηρείται αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών, απόρροια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας».

Πώς θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα για να υπάρξει βελτίωση; Τι σχεδιάζετε;

«Σε ότι αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, για τους μεν ενήλικες προχωράμε στην ανάπτυξη μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στη ψύχωση, στην ανάπτυξη μονάδων άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Υγείας και στην υλοποίηση προγραμμάτων Τηλεψυχιατρικής, για τα δε παιδιά και εφήβους ενισχύονται τα υφιστάμενα Κέντρα Ψυχικής Υγείας με διεπιστημονικό προσωπικό και δρομολογούνται προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ενδοσχολικής βίας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου ασθενών με άνοια και αυτισμό και πολιτικές για τη στήριξή τους, καθώς και προγράμματα για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων».

Υπάρχει υποστελέχωση σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σκέπτεστε να γίνουν προσλήψεις;

«Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να προσληφθεί σημαντικός αριθμός ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων στις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας, και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης