Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2021 απέδειξε, με στοιχεία, ότι οι πράξεις, οι πολιτικές, τα σχέδιά της και η συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών της θωράκισαν τη χώρα και στήριξαν το λαό σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει περάσει η χώρα. 

Είναι αυταπόδεικτο και αντιληπτό, ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους μας, ότι η κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα την πρωτόγνωρη απειλή για τη Δημόσια Υγεία που προκαλεί η ταχύτατη διάδοση του Covid-19. 

Η μέχρι τώρα διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης ήταν επιτυχής και η συνταγή της επιτυχίας, απλή: λάβαμε έγκαιρα αποφάσεις, είχαμε πλήρη πληροφόρηση και εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα παραμένει σήμερα, μεταξύ εκείνων των κρατών που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς, αλλά έχουν λιγότερα κρούσματα Covid-19 συγκριτικά με άλλα κράτη, όπως δείχνουν, όλα τα στοιχεία.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα νούμερα, πίσω από τα οποία υπάρχουν πολλή δουλειά, κόπος και προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκαν κατά 20% οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό επτά χιλιάδων υγειονομικών και υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, ένας πραγματικός άθλος που διόρθωσε την ολιγωρία δεκαετιών.

Η εξέλιξη, όμως, της πολιτικής μας δεν σταματά στο τώρα. Για το 2021, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσουμε στο υπουργείο Υγείας οτιδήποτε απαιτηθεί για να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα ακόμα, τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, που πρόσφατα ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για το υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο είναι ο τομέας της Ψυχικής Υγείας. Τα δραστικά και –αναγκαίως– περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν σε μία νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την ψυχική υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες.

Μία από τις βασικές δράσεις μας για τη βελτίωση της βεβαρημένης κατάστασης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων ήταν η θέση σε λειτουργία, σε 24ωρη βάση, της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Παράλληλα, με τη Γραμμή 10306 προωθούμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.

Στο «οπλοστάσιο» δράσεων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας περιλαμβάνονται και προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό (ανέργους και χρονίως πάσχοντες), ενώ ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων –με ταχύτατες διαδικασίες–, οι δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας, που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών υποστήριξης από την πανδημία.

Επίσης, μαζί με τα προαναφερθέντα βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με: καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.

Τέλος, είναι χρήσιμο για τους πολίτες να γνωρίζουν ότι αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19, ως πρώτες βοήθειες Ψυχικής Υγείας.

Με τα παραπάνω αλλά και με σειρά άλλων προγραμμάτων που έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Υγείας σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο: να υπηρετούμε το λαό και την πατρίδα.

*Η Ζωή Ράπτη είναι υφυπουργός Υγείας,  βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»