Από τον Μουσολίνι, στην Μελόνι

Ήδη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον της για το νεοσύστατο κράτος της Βαλκανικής

ραμα μελον, εντι ραμα τζορτζια μελον, τζόρτζια μελόνι έντι ράμα

Στις 6 Απριλίου 1939, εκατό ιταλικά αεροπλάνα έριξαν φυλλάδια στις μεγάλες αλβανικές πόλεις ζητώντας από τους κατοίκους να παραδοθούν στους νέους κατακτητές.

Είχε προηγηθεί η γέννησις του πολυπόθητου διαδόχου Λέκκα, η οποία έλυνε το ζήτημα της συνεχείας της δυναστείας του βασιλέως Ζογ (ελληνιστί Ζώγου).

Ήδη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον της για το νεοσύστατο κράτος της Βαλκανικής.

Δάνεια, εκμετάλλευσις του ορυκτού πλούτου και εκπαίδευσις του εθνικού στρατού ήσαν ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το φασιστικό καθεστώς για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας χώρας, αφού θα ήλεγχε την δίοδο στην Αδριατική. Εντός έξι ημερών, η υποτυπώδης εθνική αντίστασις καττέρρευσε, και το Κοινοβούλιο προσέφερε τον Θρόνο στον βασιλέα Βίκτωρα-Εμμανουήλ Γ’.

Από την εποχή που η Αλβανία ήταν ιταλικό προτεκτοράτο έχουν παρέλθει ακριβώς 85 έτη.

Εμεσολάβησαν ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940, η ανακήρυξίς της σε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πτώσις του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα το 1989, το Σκάνδαλο των Πυραμίδων το 1997, με τους εξαγριωμένους πολίτες να επιτίθενται στα αστυνομικά τμήματα και τα στρατόπεδα, υποκλέπτοντας όπλα, η μαζική έξοδος, ενδιαμέσως, προς την Ελλάδα και την Ιταλία, εξαθλιωμένων πολιτών, και ο σαφής προσανατολισμός όλων των κυβερνήσεων προς την Δύση, υπό την μορφή του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ευρωπαίκής Ενώσεως, με τα προαπαιτούμενα για είσοδο στην τελευταία να έχουν ακόμα πολύ δρόμο.

Και φθάνουμε στο σωτήριο έτος 2023, όπου η νεοεκλεγείσα Ιταλίς πρωθυπουργός ανεκοίνωσε την υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, βάσει του οποίου προβλέπεται η δημιουργία δύο κλειστών κέντρων παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.

Στις αρχές του έτους, το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος ενέκρινε την συμφωνία, ενώ το Μάρτιο άρχισαν οι εργασίες κατασκευής των κέντρων, που θα δύνανται να φιλοξενούν έως και 3.000 άτομα.

Έχουν παρέλθει περίπου οκτώ δεκαετίες από τη εποχή που 100.000 Ιταλοί στρατιώτες κατέλαβαν αιφνιδιαστικώς την γειτονική χώρα προσθέτοντας ένα ακόμη έδαφος στο Impero, την Αυτοκρατορία τους.

Σήμερα επιχειρείται μία νέου τύπου σύσφιγξις των σχέσεων, με την δημιουργία δύο κλειστών κέντρων παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, που θα αποστέλλονται από την Ιταλία.

Διακοπές στην Αλβανία

«Ποιο μέρος παρέμεινε μοναδικό στην Ευρώπη όπου μπορεί ο καθένας να πάει διακοπές χαμηλού κόστους;», διερωτάται ο δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδος «La Republica», δίνοντας, ήδη από τον τίτλο, την απάντηση: η Αλβανία. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

αλβανια, αλβανία

Ο καφές στοιχίζει μόλις 1 ευρώ κατά μέσον όρον έναντι τεσσάρων στην Ιταλία, η πίτσα μόλις 3 ευρώ, και μία ξαπλώστρα με ομπρέλα 10-15 ευρώ στις οργανωμένες παραλίες.

Όπως λέει, όμως, η λαϊκή παροιμία, η «η φθήνια τρώει τον παρά». Αισχροκέρδεια, κακές υπηρεσίες και το POS, που αντιμετωπίζεται όπως ο διάβολος, είναι μερικά από τα παράπονα που εκφράζονται από ορισμένους εκ των 500.000 τουριστών που επεσκέφθησαν πέρυσι την γείτονα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν αυτοί που υμνούν τις χρυσές παραλίες, τα πεντακάθαρα νερά και την αλώβητη από τον μαζικό Τουρισμό χώρα του Έντι Ράμα.

Οι business που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη, όπως αποκαλύπτεται από την μήνυση που υπέβαλε, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο Φρέντυ Μπελέρης, δεν είναι πάντοτε διαφανείς.

Επί παραδείγματι, μία παραλιακή έκτασις στον Δήμο Χειμάρρας απεχαρακτηρίσθη από δασική και εχαρακτηρίσθη άρτια και οικοδομήσιμη, ούτως ώστε να κτισθεί ένα ξενοδοχείο.

Πίσω από την επιχείρηση κρύβεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα, η οποία μέσω τρίτου προσώπου πλησίασε έναν ομογενή για να της πουλήσει ένα οικόπεδο εμβαδού 1.200 μέτρων, και στην συνέχεια του εζητήθη να δηλώσει ότι και το παρακείμενο οικόπεδο είναι δικό του.

Όμως, ο πραγματικός ιδιοκτήτης προσέφυγε στην Εισαγγελία της Περιφερείας Αυλώνος, η οποία δεν κίνησε ποτέ τις νομικές διαδικασίες.

Το ξενοδοχείο μάλιστα, τελεί σήμερα υπό κατασκευή. Πίσω λοιπόν, από τις ειδυλλιακές «Μαλδίβες», όπως χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος τις δαντελωτές ακτές της Αδριατικής, υπάρχει οσμή σκανδάλων με υφαρπαγή περιουσιών ομογενών, αλλά και offshore που εμφανίζονται να πραγματοποιούν επενδύσεις με ύποπτης προέλευσης χρηματοδοτήσεις.

«Με 363 χιλιόμετρα ακτής και αμόλυντες παραλίες στην Αδριατική και στο Ιόνιο, η Αλβανία αποτελεί ένα κρυμμένο μαργαριτάρι, έτοιμο να ανακαλυφθεί», αναγιγνώσκω σε έτερο υμνητικό δημοσίευμα της «Tempo Italia», χωρίς να υφεισέρχεται σε λεπτομέρειες επί του πεδίου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν