Άρα, ξεστοκάραμε το AstraZeneca;

Οι νέοι, παρά τους ενδοιασμούς, έσπευσαν να εμβολιαστούν. Όχι τόσο επειδή είχαν εμπιστοσύνη στην Επιτροπή ή στις συστάσεις αλλά επειδή θέλουν να ζήσουν

Περισσότερο ανησύχησε παρά καθησύχασε η χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην κάνουν οι κάτω των 60 το εμβόλιο της AstraZeneca.

Με τις αντικρουόμενες πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο τους προηγούμενους μήνες, με τις εθνικές επιτροπές των κρατών μελών της ΕΕ να παίρνουν διαφορετικές θέσεις, με τις ηλικιακές ομάδες να αλλάζουν κάθε λίγο και την αποτυχία της εταιρείας να ανταποκριθεί στη παράδοση των δόσεων που περιλάμβανε το συμβόλαιό της με την Κομισιόν, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Οι σοβαρές παρενέργειες αλλά και οι θάνατοι που σχετίζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έλειψαν στη χώρα μας. Ωστόσο η Επιτροπή επέμενε στη χορήγησή του στους νέους παρά τις συστάσεις άλλων χωρών. Οι νέοι, παρά τους ενδοιασμούς, έσπευσαν να εμβολιαστούν. Όχι τόσο επειδή είχαν εμπιστοσύνη στην Επιτροπή ή στις συστάσεις αλλά επειδή θέλουν να ζήσουν. Τόσο απλά. Η πανδημία τους έκοψε τα πόδια, τους μούδιασε, τους έκλεισε μέσα στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Πείστηκαν πως πρέπει να το κάνουν για να πάρουν τις ζωές τους πίσω και πως οι κίνδυνοι από τη νόσο είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και πολύ σωστά.

Από χθες όμως η συζήτηση έχει αλλάξει. Δεν επικεντρώνεται τόσο στις παρενέργειες ή στους κινδύνους αλλά στο γιατί η Επιτροπή ανέτρεψε ξαφνικά τα δεδομένα. Πλέον η σύσταση για μη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 60 έρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη χωρίς ωστόσο να εξηγείται με ειλικρίνεια τι ήταν αυτό που οδήγησε στην προηγούμενη επιμονή της Επιτροπής.

Κανείς δεν βγαίνει να πει πως απλά δεν είχαμε άλλα εμβόλια. Κανείς δεν βγαίνει να πει πως το ίδιο είχε γίνει και με τις μάσκες: Όταν υπήρχε έλλειψη, έκαναν κακό. Όταν βρήκαμε μάσκες, ήταν απαραίτητες παντού…

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν αμφισβητεί τους επιστήμονες. Ωστόσο κανένας επιστήμονας δεν είναι υπεράνω κριτικής, ειδικά την ώρα που κρίνονται ζωές και είναι πλέον σαφές πως η ανειλικρίνεια ή το έλλειμμα πληροφόρησης του κόσμου οδηγηθεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης. Ας το σκεφτούν οι ειδικοί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν