Χάδια από Ευρώπη, κυρώσεις από ΗΠΑ

Υπάρχουν επιβαρυντικά πράγματα για την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, όχι όμως κυρώσεις που θα την πονούσαν σε νομικό και τεχνικό επίπεδο

Για μία ακόμη αφορά αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχε ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν εκατό χρόνια πριν, έλεγε πως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών δεν υπάρχει Εθνικό Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο, αλλά εθνικά συμφέροντα. Αυτό φαίνεται, τελικά, στο κείμενο συμπερασμάτων – αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οποίο σίγουρα δεν είναι σκληρό απέναντι στην Τουρκία, δεν περιλαμβάνει κυρώσεις και απέχει πολύ από το ισχυρό πλέγμα που διεκδίκησε ο πρωθυπουργός σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Υπάρχουν επιβαρυντικά πράγματα για την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, όχι όμως κυρώσεις που θα πονούσαν την Τουρκία σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.

Εκείνο, όμως, που προξένησε δυσάρεστη έκπληξη στην Αθήνα, ήταν η στάση της Μαδρίτης και της Ρώμης, που μαζί με τη Γερμανία έκαναν μέτωπο στην προσπάθεια της Αθήνας να υπάρχουν στο κείμενο σαφείς αναφορές για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Η μεγαλύτερη απογοήτευση προήλθε από το Παρίσι και τον πρόεδρο Μακρόν με την απροθυμία του να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Δυστυχώς, ο ρεαλισμός και τα συμφέροντα της Γαλλίας να μην διασπασθεί ο Γαλλογερμανικός Άξονας, λειτούργησαν αποτρεπτικά για σκληρότερα μέτρα. Εκείνο, βέβαια, που είναι απαράδεκτο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανές κυρώσεις. Και βέβαια, κατέστη σαφές από τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πως μόνο αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, μόνον τότε θα υπάρξουν άμεσα κυρώσεις.

Εάν συνεχίσει τις έρευνες, κανένα θέμα. Δηλαδή, μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του το ερευνητικό σκάφος «Οruc Reis». Κοροϊδία… Άρα, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες νοτίως της Κρήτης και μεταξύ Κρήτης – Ρόδου – Καρπάθου. Η μόνη χώρα που προχώρησε σε κυρώσεις είναι οι ΗΠΑ, και αυτό όχι για την απαράδεκτη, προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στις θάλασσές μας, αλλά λόγω της αγοράς και λειτουργίας των ρωσικών πυραύλων S 400. Θίχτηκαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ; Επιβολή κυρώσεων που καταφέρνουν σημαντικό πλήγμα στον Ερντογάν.

Ξεκάθαρα λοιπόν, πρέπει να το πούμε. «Χάδια» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Όχι για την Ελλάδα, βέβαια. Αλλά γιατί η Τουρκία επέλεξε ρωσικούς και όχι αμερικανικούς πυραύλους…

Ίσως σας ενδιαφέρουν