Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτα τα παιδιά στην πανδημία

Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των παιδιών φαντάζει προς το παρόν κάτι το μακρινό

Επιστροφή από τις διακοπές στα τέλη Αυγούστου σημαίνει για την ελληνική οικογένεια, αρχή της προετοιμασίας για την νέα σχολική χρονιά.

Ο μεγάλος προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας είναι πως θα μπορέσουν να βρουν επιπλέον αίθουσες για να μην υπάρχει μεταδοτικότητα του ιού.

Ψάχνουν μαζί με τους δήμαρχους και τους περιφερειάρχες, τρόπους για να γίνονται τα μαθήματα σε περισσότερες αίθουσες με λιγότερα παιδιά και ίσως και διαφορετικές ώρες.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των παιδιών και πως αυτός πρέπει να προχωρήσει.

Ήδη τα μηνύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Στις Ηνωμένες πολιτείες παρατηρείται μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού στους νέους κάτω των 17 ετών, γεγονός που αναγκάζει τους ειδικούς να σκεφτούν το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στα παιδιά.

Βέβαια αυτό συμβαίνει στην Αμερική που αποτελεί και την βάση των μελετών που κάνουν οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των παιδιών φαντάζει προς το παρόν κάτι το μακρινό.

Πολύ δύσκολα η κυβέρνηση το υπουργείο Παιδείας και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ένα τέτοιο μέτρο γιατί ξέρουν πως θα ανοίξει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο.

Και στην παρούσα φάση αυτό δεν το θέλει κάνεις.

Εδώ καλά καλά η επιτροπή και το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Επειδή όμως η ζωή έχει πολλές όψεις, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους γονείς το επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο και στα παιδιά τους.

Εφόσον βέβαια οι ειδικές επιτροπές δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό θα ήταν ένα μήνυμα και προς όλους αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν το εμβόλιο και επιχειρηματολογούν επικαλούμενοι τις παρενέργειες που προκαλεί.

Υπάρχουν για παράδειγμα, νεαρά ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδιά και φοβούνται ότι το έμβρυο στην κοιλιά της μάνας θα επηρεαστεί από το εμβόλιο.

Το χτίσιμο της ανοσίας δυστυχώς χρειάζεται χρόνο και μεγάλη προσπάθεια από όλους.

Πριν ένα ενάμιση χρόνο το βασικό επιχείρημα όσων πίστευαν ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη, ήταν ότι καλυτέρα να νοσήσουν όσο γίνεται περισσότεροι για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης.

Αυτή η πρακτική έφερε πολλούς θανάτους, γονάτισε τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας και έφερε την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο.

Μετά, ήρθε το εμβόλιο το οποίο βοήθησε να ανοίξει σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλλο σταυροδρόμι. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά στην τύχη τους. Δηλαδή να νοσήσουν όσο γίνεται περισσότερα για να δημιουργηθεί ανοσία .

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφέρει ο κορωνοϊός στον οργανισμό ενός παιδιού.

Επειδή δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα όταν νοσήσουν, δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν αφήνει βαθιά σημάδια στην υγεία και στο σώμα τους.

Όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν και να θωρακιστούν. Αν γνωρίζει κάνεις άλλο τρόπο από τον εμβολιασμό πρέπει να βγει και να το πει..

Οι αντιεμβολιαστες προσπάθησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και εξαιτίας τους πέθαναν πολλοί συνάνθρωποι μας.

Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος και με τα παιδιά.

Και επιτέλους δεν γίνεται να αφήνονται όλα στην τύχη τους και κυρίως τα παιδιά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν