Δεν θα τελειώσουμε εύκολα με τον κορωνοϊό

Θα συνεχίσει να υπάρχει, να είναι εδώ και να μας απειλεί – Υπάρχει, όμως, και η ελπίδα

Ένας χρόνος πέρασε από το πρώτο lockdown, από τη μέρα που άλλαξε απρόσμενα η ζωή μας. Πρωτόγνωρες εικόνες, καταστάσεις και αισθήματα. Πειθαρχήσαμε στις οδηγίες των ειδικών, και μετά από δύο μήνες άρχισε σιγά – σιγά η καθημερινότητά μας να επανέρχεται. Πιστέψαμε πως από το φθινόπωρο του 2020 η ζωή μας θα έμπαινε ξανά στην κανονικότητα και χαλαρώσαμε νομίζοντας πως είχαμε αποφύγει τον κίνδυνο.

Τον Νοέμβριο ήρθε το δεύτερο κύμα. Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων. Άρχισαν να γεμίζουν οι ΜΕΘ και πάλι. Νέα μέτρα, νέο lockdown, Χριστούγεννα μόνοι στο σπίτι, χωρίς τους αγαπημένους μας. Στα μέσα Ιανουαρίου, με μειωμένα κρούσματα και θύματα, τα μέτρα έγιναν ηπιότερα. Άνοιξε η αγορά. Το Λιανεμπόριο άρχισε να κινείται. Πήραν μια ανάσα οι έμποροι. Όμως, δυστυχώς, δεν είχαμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Μας το έλεγαν οι ειδικοί, όμως δεν προσέχαμε, είχαμε κουραστεί. Και να που τώρα ήρθε το τρίτο κύμα, πολύ πιο βαρύ, με περισσότερα κρούσματα, και ας συνεχίζουμε να είμαστε σε lockdown και ας έχουμε εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες.

Είδα κάποιους λίγους χαρταετούς να πετούν την Καθαρή Δευτέρα στον Αττικό ουρανό. Χαμογέλασα. Λες, σκέφτηκα, να πλησιάζουμε στην έξοδο προς το φως; Ένα σύννεφο έκρυψε για μια στιγμή τον ήλιο… Όχι, δεν τελειώσαμε… Δεν τελειώνουμε, όπως φαίνεται, εύκολα με τον κορωνοϊό. Θα συνεχίσει να υπάρχει, να είναι εδώ και να μας απειλεί.

Υπάρχει, όμως, και η ελπίδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα είμαστε καλά το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση, μπροστά στην κούραση και τη δυσφορία των πολιτών, μπροστά στις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες του εμπορικού κόσμου, εξετάζει μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς, με προτεραιότητα το Λιανεμπόριο. Με κανόνες και τους απαραίτητους περιορισμούς, θα πρέπει από τις αρχές Απριλίου να ξεκινήσουμε.

Και ο κ. Τσίπρας, επιτέλους, θα πρέπει να σταθεί με τη σοβαρότητα που ο ρόλος του απαιτεί, απέναντι στη δύσκολη συγκυρία. Η ένταση και η αναταραχή που επιδιώκει, οι διαδηλώσεις και οι πορείες δεν οδηγούν πουθενά. Και σίγουρα δεν ωφελείται πολιτικά…

Ίσως σας ενδιαφέρουν