Η αθώωσις

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 2019, όταν η Ειρήνη Μελισσαροπούλου κάθισε στο εδώλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ

«Το δικαστικό μέγαρο και οι αίθουσες απέπνεαν την τάξη, την ησυχία και την καθαριότητα, που θα έπρεπε όλα τα δικαστήρια σε όλον τον κόσμο να έχουν. Τούτο συμβαίνει για λόγους σεβασμού σε αυτή την ιερή στιγμή, που κρίνεται η ελευθερία ενός ανθρώπου, αλλά και να υπάρχει η ηρεμία και η νηφαλιότητα σε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τους παράγοντες της δίκης, για να επιτελούν ακώλυτα το έργο τους». Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Κεχαγιόγλου «Η Αθώωση, Χονγκ Κονγκ 2019».

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 2019, όταν η Ειρήνη Μελισσαροπούλου κάθισε στο εδώλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την κατηγορία της κατοχής και διακινήσεως 2,6 κιλών κοκαΐνης. Στην Κίνα, η ποινή που προβλέπεται για το εν λόγω αδίκημα είναι η θανατική. Στο Χονγκ Κονγκ όμως, που υπήρξε βρεταννική αποικία έως το 1997, ισχύει η πολιτική «μία χώρα, δύο συστήματα», οπότε η ποινή σε περίπτωση ενοχής θα εκυμαίνετο από 27 έως 30 χρόνια καθείρξεως. Όπως περιγράφει τις λεπτομέρειες της υποθέσεως ο γνωστός ποινικολόγος: «Το πρώτο μου μέλημα βλέποντας και ξαναβλέποντας την εικόνα της 19χρονης και έχοντας μιλήσει μαζί της ήταν να σκεφτώ με ποιον τρόπο θα μπορούσα να συμβάλω στην αθώωσή της (…) και υπήρχε μονάχα ένας τρόπος: η δημιουργία αμφιβολιών». Όπερ και συνέβη. Τα επιχειρήματα που προέβαλε η υπεράσπισις ενέσπειραν τελικώς την αμφιβολία στο Σώμα των ενόρκων.

Πρώτον, είχε μόνο ένα κινητό μαζί της, ενώ συνήθως οι έμποροι ναρκωτικών έχουν άνω της μίας συσκευής. Δεύτερον, είχε επάνω της λίγα χρήματα. Τρίτον, δεν απέφυγε τον τρίτο έλεγχο, όπως είχε δικαίωμα, κατά την έξοδό της από το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Τέταρτον, από την ηλεκτρονική της αλληλογραφία (Sms) απεδεικνύετο ότι ήταν ανυποψίαστη και δεν θα εδύνατο να γνωρίζει το περιεχόμενο του σακιδίου. Πέμπτον, η εμφάνισίς της ήταν εντυπωσιακή, κάτι που δεν είθισται στα «βαποράκια».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Έκτον, και πολύ σημαντικό, δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στο περικάλυμμα της ναρκωτικής ουσίας. Έβδομον, το τρίτο πρόσωπο που της έδωσε το σακίδιο με την ναρκωτική ουσία ήταν υπαρκτό πρόσωπο και υπεδείχθη από την Ειρήνη, κάτι ασύνηθες σε υποθέσεις ναρκωτικών. Όγδοον, δεν βρέθηκε ναρκωτική ουσία στο αίμα ή στα ούρα της κατηγορουμένης. Ένατον, στο δικαστήριο ήσαν παρόντες οι γονείς της, δύο εξαιρετικοί άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο, γεγονός που εκτιμάται θετικά στην Κίνα.

Μία πολύκροτος υπόθεσις που απησχόλησε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη, επανέρχεται στην επικαιρότητα με το βιβλίο του γνωστού ποινικολόγου Σάκη Κεχαγιόγλου «Η Αθώωση, Χονγκ Κονγκ 2019». Πρόκειται για την απαλλαγή από τις κατηγορίες της κατοχής και διακινήσεως 2,6 κιλών κοκαΐνης της 19χρονης, τότε, Ειρήνης Μελισσαροπούλου.

Η καταδίκη

Ο ανώτατος δικαστικός με τον οποίον γευματίζουμε, επιμένει ότι η εισαγγελική πρότασις στην δίκη για την πολλαπλή σεξουαλική κακοποίηση της δωδεκάχρονης στον Κολωνό, ήτο νομικώς βάσιμη. Προσέθεσε, δε, ότι για τον κατηγορούμενο Ηλία Μίχο επροτάθη η ενοχή για βαρύτατα αδικήματα, όπως η διακεκριμένη κατάχρησις εις βάρος ανήλικης που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διεδραμάτισε στην έκδοσή της προς σεξουαλική κακοποίηση από άλλους ενήλικες.

Τι ενόχλησε, λοιπόν, την «Επιτροπή Αλληλεγγύης της 12χρονης» και πλείονες του ενός χρήστες του Διαδικτύου; Η απαλλαγή του Μίχου για τρία από τα επτά συνολικώς αδικήματα, ιδίως αυτό του βιασμού. Φαίνεται ότι η εισαγγελεύς δεν επείσθη από την εκδοχή του παιδιού για τον βιασμό του στο υπόγειο του παντοπωλείου που διατηρούσε ο κατηγορούμενος στον Κολωνό. Λίγες ημέρες αργότερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες, πλην της εμπορίας ανθρώπου. Δύο από τους τρεις δικαστές υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως, και τέσσερεις στους πέντε ενόρκους την απέρριψαν. Αντίθετη, επίσης, με την εισαγγελική πρόταση ήτο η απόφασις για την μητέρα, η οποία ηθωώθη για τα αδικήματα της πορνογραφίας και της μαστροπείας.

Ενδιαφέρον έχει η «τύχη» που επιφυλάχθη στους «πελάτες» της ανήλικης. Δεκαέξι εξ΄αυτών εκρίθησαν ένοχοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξεως. Με ενθουσιασμό υπεδέχθησαν την απόφαση το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξωθεν του δικαστηρίου, καθώς και η «κοινή γνώμη», όπως αυτή εκφράζεται από τον Τύπο, την τηλοψία και το Ίντερνετ. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, κατά πόσον επηρεάζεται ένα δικαστήριο από το «κοινό αίσθημα», είτε πρόκειται για δικαστής είτε για ενόρκους; Η σωστή απονομή της δικαιοσύνης στην χώρα μας είναι ένα από τα κύρια μελήματα της νέας κυβερνήσεως, με την ελπίδα οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το νέο νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη να εξαλείψουν, όσο γίνεται, τις εγγενείς παθογένειες και την δραματική καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Χμμ, η Ελλάς ως προς την τελευταία κατηγορία κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς.

Το αίσθημα της ανακουφίσεως επεκράτησε μετά την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, η οποία έκρινε τον Ηλία Μίχο ένοχο και για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό. Οι οξύτατες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εισαγγελική πρότασις για την απαλλαγή του από το εν λόγω αδίκημα, ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στην ψήφο των ενόρκων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν