Η αξιοπιστία θα χαθεί αν η χώρα  πάει σε πρόωρες εκλογές 

Η χώρα κέρδισε σε διεθνές επίπεδο ξανά την αξιοπιστία της, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και την είσοδό της στο ευρώ. 

Οι χειρισμοί που έγιναν από την κυβέρνηση και από τους επιστήμονες στο θέμα του κορωνοϊού απέφεραν, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ σημαντικά αποτελέσματα. 

Καταρχήν, σώθηκαν από βέβαιο θάνατο πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Αν κατά τύχη ζούσαν στην Ιταλία, την Ισπανία ή τις ΗΠΑ, πιθανόν θα είχαν χάσει τη μάχη με το φονικό ιό. 

Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας και, κυρίως, των επιστημόνων, της κυβέρνησης, του νοσηλευτικού προσωπικού και όλων όσοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φονικού κορωνοϊού. 

Υπήρχαν, όμως, και άλλα σημαντικά οφέλη. Η χώρα κέρδισε σε διεθνές επίπεδο ξανά την αξιοπιστία της, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και την είσοδό της στο ευρώ. 

Αυτή την αξιοπιστία είναι βέβαιο ότι θα την εξαργυρώσει το επόμενο διάστημα, κυρίως στη βαριά της βιομηχανία, που είναι ο Τουρισμός. 

Η εικόνα μίας Ελλάδος οχυρωμένης από τον κορωνοϊό σηκώνει ήδη πολύ ψηλά τον πήχη στις τουριστικές αγορές. Κυρίως, όμως, ανεβάζει την ποιότητα του ελληνικού Τουρισμού στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια σε μία χώρα που έδειξε ότι ξέρει να αντιμετωπίζει το φονικό ιό. 

Σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, η Ελλάδα προσφέρει, πλέον, εκτός από ωραίες θάλασσες, και ένα ισχυρό αίσθημα ασφάλειας για ό,τι και αν συμβεί. Κάτι το οποίο δεν μπορούν να εγγυηθούν οι χώρες του ανταγωνισμού.  

Η επιτυχής αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην παρούσα φάση, είχε και ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα. Η ζημιά στην Οικονομία θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν η καραντίνα κρατούσε περισσότερο χρόνο και αν ο αριθμός των θυμάτων είχε ξεφύγει. 

Για αυτό το λόγο και οι ειδικοί λένε πως η επανεκκίνηση της Οικονομίας θα συμβεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- πιο εύκολα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ήδη, για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, η κυβέρνηση επέλεξε να βγει στις αγορές τώρα και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε αυτές, ότι η Οικονομία μας αντέχει στον ανταγωνισμό. 

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολοι και το γνωρίζουν όλοι, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον κορωνοϊό δεν θα γλιτώσουμε τόσο εύκολα. 

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την ακραία περίοδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να εξαργυρώσει τη διαφορά των άνω των 20 μονάδων που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Να εκμεταλλευτεί, δηλαδή, το πλεονέκτημα που απέκτησε, για να ανανεώσει το χρόνο του στην εξουσία. 

Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο. Γιατί η πορεία της Οικονομίας δεν φαίνεται να είναι ανέφελη. Θα χρειαστεί -λένε ορισμένοι-ι σχυρή εντολή για να ξεπεράσει τα προβλήματα. 

Όμως όπως μας έχουν διδάξει τα 4 Μνημόνια από το 2010 μέχρι σήμερα, οι εκλογές και οι εντολές του λαού, όσο ισχυρές και αν είναι, δεν μπορούν να σώσουν μια κυβέρνηση όταν τα στελέχη της δεν ξέρουν πώς να χειριστούν μία κρίση. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αν επιλέξει να οδηγήσει -εν μέσω κρίσης- τη χώρα σε εκλογές, θα χάσει, καταρχάς, όση αξιοπιστία κέρδισε με το θέμα των χειρισμών στην υπόθεση του κορωνοϊού. 

Στις μεγάλες κρίσεις η χώρα θέλει σταθερότητα και ισχυρές κυβερνήσεις για να τις ξεπεράσει. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό το μυστικό της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη. 

Το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα τώρα, είναι διπλές εκλογές. Για πολλούς λογούς. Ένας από αυτούς είναι γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε αυτούς που θα πάρουν τις αποφάσεις ότι το κυβερνών κόμμα -με το ισχύον σύστημα- θα αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμή του και θα βγει πιο ισχυρό από την κάλπη. 

Ίσως σας ενδιαφέρουν