Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Δεν είχε άλλη επιλογή

Πριν από περίπου 2.500 χρόνια ο πολιτικός και ρήτορας της αρχαίας Αθήνας Δημοσθένης είχε πει την περίφημη φράση: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται»

Οι στατιστικές που έφθαναν σωρηδόν στο γραφείο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήσαν αμείλικτες. Όλο και περισσότεροι έφηβοι και εικοσάρηδες εγκαταλείπουν το «διαμάντι του στέμματος» προς όφελος του Tik Tok, του Snapchat και άλλων πιο νεανικών μέσων κοινωνικής δικτυώσεως.

Ακόμη και το πιο φρέσκο «Instagram» φαίνεται να πλήττεται από τις επιλογές της Generation Z, ή γενιάς Ζ στην ελληνική. Οι γεννηθέντες μεταξύ 1997 και 2012 θεωρούν, πλέον, γηρασμένα τα προϊόντα που με τόσο κόπο, τόσα χρήματα και τόσες ίντριγκες έκτισε ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας.

Εάν στα ανωτέρω προστεθούν και τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει εσχάτως, από τις καταγγελίες μίας πρώην υπαλλήλου της μητρικής εταιρείας, με άγνωστες, ακόμη, επιπτώσεις στην λειτουργία του, τότε γίνεται αντιληπτή η νέα κίνησις στην σκακιέρα, του C.E.O. (Chief Executive Officer) του Facebook Inc.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η απόφασίς του, βεβαίως, δεν ήταν χθεσινή. Εδώ και χρόνια, χιλιάδες υπάλληλοί του απασχολούνται στο Reality Labs Division, της μητρικής εταιρείας που έχει δημιουργήσει, με αντικείμενο την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Ήδη, το 2014, εξαγοράζοντας έναντι 2 δισ. δολλαρίων, την νεοφυή καλιφορνέζικη εταιρεία Oculus VR, είχε δηλώσει: «Το κινητό τηλέφωνο είναι η πλατφόρμα του σήμερα, ενώ το Oculus είναι σε θέση να δημιουργήσει την πλατφόρμα του αύριο». Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία συσκευή που χρησιμοποιεί εσωτερικές κάμερες, αισθητήρες και ειδικό λογισμικό, για να καταγράφει τις σωματικές κινήσεις στους εικονικούς κόσμους που βλέπει ο χρήστης.

Όσοι, λοιπόν, είδαμε στα δελτία ειδήσεων της τηλοψίας, έναν «ξαλαφρωμένο», όπως τον χαρακτήρισαν οι «New York Times», Ζάκερμπεργκ να ανακοινώνει εύχαρις το όραμά του για την metaverse, όπως αποκαλείται, στρατηγική του, αντελήφθησαν ότι η φυγή προς τα εμπρός ήταν η μοναδική του επιλογή.

Σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις των προηγμένων χωρών επιχειρούν να περιορίσουν την παντοδυναμία του, ψηφίζοντας νέους νόμους, αποτελεί μονόδρομο το πέρασμά του σε άλλες δραστηριότητες, όπου οι ρυθμιστικές Αρχές θα αργήσουν να θέσουν προσκόμματα. Το καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το νέο του εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση θα εκκινήσει μία νέα περίοδος κυριαρχίας του 5ου πλουσιότερου ανθρώπου στην Γη. Στην δεύτερη θα περάσει στην Ιστορία σαν ένας ακόμη οραματιστής που πήρε ένα ρίσκο το οποίο θα άλλαζε την ζωή του ανθρωπίνου είδους. Όπως ακριβώς έκανε με το Facebook.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν