Με την Τουρκία έχουμε μόνο μία διαφορά 

Σήμερα που οι διεθνείς πιέσεις να τα βρούμε με την Τουρκία, είναι έντονες, βρήκε τη στιγμή ο κ. Σημίτης να υπερασπιστεί τη συμφωνία που έκανε στο Ελσίνκι το 1999

Είναι εύλογο να διερωτάται κανείς, γιατί σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες – επαφές για το χειρισμό των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, σήμερα που οι διεθνείς πιέσεις να τα βρούμε με την Τουρκία, είναι έντονες, βρήκε τη στιγμή ο κ. Σημίτης να υπερασπιστεί τη συμφωνία που έκανε στο Ελσίνκι το 1999 και να κατηγορήσει τον κ. Καραμανλή γιατί δεν την εφάρμοσε, γιατί δεν προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία. Όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Καραμανλής, κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν δέχεται από το 1974 μέχρι σήμερα, πως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει άλλη διαφορά εκτός από την υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ και την επίλυσή της.

Γιατί ακόμη και στη δεύτερη απάντησή του στον κ. Καραμανλή, ο κ. Σημίτης επιμένει να μιλάει για διαφορές; Μπορεί να μας πει ποιες είναι αυτές οι διαφορές; Τι προτείνει και τι ζητάμε εμείς ως Ελλάδα; Θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο;

Ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι η Συμφωνία του Ελσίνκι οδηγούσε στo Δικαστήριο της Χάγης όπου θα διαπραγματευόμασταν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, τις βραχονησίδες κ.ά. Και ο κ. Καραμανλής ξεκάθαρα τονίζει: «Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία, δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός». Και όπως πολύ σωστά υπενθυμίζει ο κ. Βενιζέλος και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχουμε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Σημίτη. Οι ισχυρισμοί του κ. Σημίτη και άλλων φίλων του, ότι η παραπομπή των διαφωνιών μας με την Τουρκία σε μελλοντικές συζητήσεις – συμφωνίες, οδηγούν σε αύξηση των τουρκικών διεκδικήσεων ή, ορθότερον, κάθε λύση στο μέλλον θα είναι χειρότερη από τη σημερινή, είναι απαράδεκτη. Αυτό είναι το λάθος του κ. Σημίτη. Αυτή είναι η διαφορά μας. Όχι, δεν υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία. Μία μόνο διαφορά υπάρχει. Και αν το δεχτεί αυτό η Τουρκία, τότε συζητάμε. Θα τελειώσω λέγοντας πως ό,τι και να γίνει τον κ. Σημίτη θα τον συνοδεύουν τα Ίμια, ενώ ο κ. Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας που είπε τρία ΟΧΙ, στους Αμερικανούς, είσοδο Σκοπίων και ΝΑΤΟ, σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, αγωγός πετρελαίου – υδρογονανθράκες.

Υ.Γ. Πότε θα απαντήσει ο κ. Σημίτης στον υπουργό του κ. Μπεντενιώτη γι’ αυτά που τον κατηγορεί;

Ίσως σας ενδιαφέρουν