Μία σύγχρονη ιστορία κατασκοπείας

Η πρόσβασις σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στους «πολέμους» που διεξάγονται, είτε αυτοί είναι με όπλα είτε άνευ.

Από την εποχή της Μάτα Χάρι, της πιο διάσημης, ίσως, κατασκόπου όλων των εποχών, μέχρι τον Σου Ζι Τσιού, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, η ιστορία είναι η ιδία. Η πρόσβασις σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στους «πολέμους» που διεξάγονται, είτε αυτοί είναι με όπλα είτε άνευ.

Στην περίπτωση της κινεζικής εφαρμογής έχουμε να κάνουμε με την ηλεκτρονική παρακολούθηση Αμερικανών χρηστών από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Το θέμα απεκάλυψε η επιθεώρησις «Forbes» τον Οκτώβριο του 2022, όταν έγινε γνωστή η παράνομη πρόσβασις στα δεδομένα τριών δημοσιογράφων του. Η μητρική εταιρεία Byte Dance έσπευσε να δηλώσει ότι επρόκειτο για μία μεμονωμένη πρωτοβουλία υπαλλήλων της, τους οποίους, επιδεικνύοντας την καλή της θέληση, φρόντισε να απολύσει. Η αναταραχή όμως που προεκλήθη, δεν εκόπασε στο προσεχές διάστημα. «Πρόκειται για μία ευθεία απειλή στην ιδέα της ελευθεροτυπίας και στον κρίσιμο ρόλο της σε μία λειτουργική δημοκρατία», σχολίασε ο διευθυντής Περιεχομένου του «Forbes», ενώ την σκυτάλη πήραν οι πολιτικοί, με πολλούς γερουσιαστές και βουλευτές. Την προηγουμένη εβδομάδα, με 349 ψήφους υπέρ και 166 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό να πουλήσει το TikTok, ειδάλλως θα προχωρούσε στην απαγόρευσή του στο αμερικανικό έδαφος. Είχε προηγηθεί μία σπάνια ομοφορία στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, με ψήφους 50-0. Σειρά, πλέον, έχει το Κογκρέσο, όπου ο Σου Ζι Τσιού, έχει επιδοθεί σε μία εκτεταμένη επιχείρηση επηρεασμού των γερουσιαστών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και το οικονομικό διακύβευμα μίας ενδεχόμενης απαγορεύσεως, αντιλαμβάνεται κανείς πως εάν ο πρόεδρος Τραμπ εκλεγεί, τα δεδομένα δύνανται να αλλάξουν. Προς το παρόν, ο πρόεδρος Μπάϊντεν υποστήριξε ότι εάν περάσει ο νόμος από το Κογκρέσο, θα τον υπογράψει, παρ’ ότι συνεχίζει να κάνει αναρτήσεις βίντεο από την προεκλογική του εκστρατεία στο TikTok.

Οι διαρροές από το TikTok

Η αλήθεια μίας ημέρας δεν είναι παντοτινή αλήθεια, λέει μία γαλλική παροιμία. Τούτο ισχύει για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλαζε γνώμη για το εάν πρέπει ή όχι, να απαγορευθεί η χρήσις του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ήταν το μακρινό 2020 όταν απειλούσε με εξοστρακισμό το εν λόγω Μέσο Κοινωνικής Δικτυώσεως. Ο λόγος ήταν απλός. Η Κίνα. Πόσοι, άραγε, από τους 1,3 δισ. χρήστες του γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και πόσοι από τους 180 εκατ. Αμερικανούς ακολούθους υποπτεύονται την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων στο Πεκίνο;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν μία εφαρμογή με το όνομα «Douyin» έκανε την εμφάνισή της εντός των κινεζικών συνόρων. Η μαζική αποδοχή της πλατφόρμας οδήγησε στην εξαγωγή της με την νέα ονομασία TikTok. Για να γίνει αντιληπτή η μετεωρική εξέλιξίς της, αρκεί να αναφερθεί ότι χρειάσθηκαν μόλις τρία χρόνια για να εγγράψει 1 δισ. χρήστες έναντι του Instagram που χρειάσθηκε 7,7 και του Facebook που χρειάσθηκε 8,7 χρόνια. Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν την Κίνα, όπου συνεχίζει να λειτουργεί το «Douyin». Εις τον αντίποδα της εκρηκτικής αναπτύξεως άρχισαν οι απαγορεύσεις από μία σειρά κρατών και Οργανισμών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ινδία με 200 εκατ. χρήστες, ελέω της απειλής της «κυριαρχίας και ακεραιότητος» της χώρας, Πακιστάν, λόγω «ανήθικου περιεχομένου», Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ταϊβάν, Καναδάς και Η.Π.Α. σε κυβερνητικές συσκευές, Ευρωπαϊκή Ένωσις και Ν.Α.Τ.Ο. στα κινητά των υπαλλήλων τους, και φυσικά το Αφγανιστάν, για «παραπλάνηση».

Ποίος θα διενοείτο ότι η αθώα, κατά τα άλλα, κοινοποίησις μικρών σε διάρκεια βίντεο θα πρωταγωνιστούσε στην προεκλογική εκστρατεία των Η.Π.Α.; Ποίος θα ανέμενε την κυβίστηση ενός εκ των υποψηφίων, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του αιτιολόγησε την αλλαγή στάσεως. «Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι χωρίς το TikTok θα μεγαλώσετε το Facebook που είναι για μένα ένας εχθρός του λαού, όπως και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως». Τέλος, ποίος θα προδίκαζε την σθεναρή προώθηση ενός νομοσχεδίου από τον Τζο Μπάϊντεν που προβλέπει την υποχρέωση πωλήσεως σε αμερικανική εταιρεία του TikTok στις Η.Π.Α.;

Ίσως σας ενδιαφέρουν