Οι… δύο Ουκρανίες και η απουσία αντίστοιχου Χίτλερ…

Ο Αντώνης Κατσαρός καταγράφει στο «Vradini.gr» τις διαχρονικές αιτίες της αιώνιας κόντρας Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά και τις λίγες πιθανότητες γενικευμένης σύρραξης

Η ένταση μπορεί να κορυφώνεται στην ανατολική Ουκρανία, η πολεμική οσμή ωστόσο εξακολουθεί να μοιάζει αβέβαιη, διατηρώντας τις αμφιβολίες για εκκίνηση σύγκρουσης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις για σήμερα (19/02), ώστε να ελέγξει την ετοιμότητα αποτροπής ακόμη και πυρηνικής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές εκκενώνουν από νωρίς το πρωϊ, μαζικά το Ντονμπάς, επιστρέφοντας σε εδάφη της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Εν ολίγοις, η δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι στήνει προβοκάτσια προκειμένου να εισβάλλει στην Ουκρανία. Η απάντηση για την επόμενη ημέρα παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν ωστόσο δεδομένα τα οποία επιτρέπουν ακόμη αισιόδοξη προσέγγιση.

Ασφαλώς όλα έχουν τη σημασία τους. Όπως το γεγονός ότι η ιστορία της Ουκρανίας είναι γεμάτη από ξένους κυρίαρχους, Λιθουανούς Πολωνούς, Κοζάκους. Αν και τα βρήκαν κάποια στιγμή με τη Ρωσία, απόφαση η οποία ιστορικά έμοιαζε μονόδρομος, η Ουκρανία βρισκόταν πάντοτε υπό την κατοχή της, με τους πολίτες της να επιβιώνουν ως δουλοπάροικοι.

Η κοινωνία της Ουκρανίας ποτέ δεν αγάπησε τους Ρώσους και η αγανάκτηση κορυφώθηκε όταν η Σοβιετική Ένωση υποχρέωσε τους ουκρανούς να παραδώσουν τα χωράφια τους.

Εν συνεχεία ήρθε ο πρώτος λοιμός το 1921, όπως και ο δεύτερος (1933-37), που οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις, ακόμη και σε κανιβαλισμούς.

Όταν αργότερα στον πόλεμο μπήκαν στη χώρα οι Γερμανοί, έτυχαν θερμής υποδοχής, καθώς αντιμετωπίστηκαν ως λυτρωτές! Πίστευαν πως θα τους έσωζαν από τη Ρωσία. Οι ναζί ωστόσο, όπως έκαναν παντού, ξεκίνησαν τους σκοτωμούς.

Ακόμη και σήμερα, τα κατάλοιπα της φιλικής προς τη δύση μερίδας των ουκρανών πολιτών, όπως και της αντίθετης με κάθε απλή σκέψη δυτικού προφίλ, έχουν διατηρήσει δύο διαφορετικέ Ουκρανίες!

Μία σοβαρή εκτίμηση στην παρούσα συγκυρία μας λέει πως, αυτή την ώρα δεν θα καταλάβουν οι Ρώσοι τη δυτική Ουκρανία. Πιθανότατα θα αρκεστούν στο ανατολικό μέρος.

Θα υπάρξει νικητής; Προφανώς ποτέ και κανείς. Καθώς από τη μία, η Ευρώπη θα κληθεί ξανά να πληρώσει το λογαριασμό, με τις ελλείψεις προϊόντων και την άνοδο των τιμών. Για τη Ρωσία, η θετική παράμετρος που θα την αφορά, θα παρουσιάσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού της αερίου να ανεβαίνουν.

Με την Κίνα όμως να τρίβει τα χέρια της την ίδια ώρα από ικανοποίηση, διότι η δύση θα ταλαιπωρείται. ΟΙ Ρώσοι βέβαια θα πουλήσουν στην Κίνα πιο ακριβά το πετρέλαιο και το αέριο, αλλά και οι Κινέζοι θα μοσχοπουλήσουν όλα τα υπόλοιπα δικά τους προϊόντα.

Οι κάτοικοι της Ουκρανίας εκτιμούν πως η Ρωσία απειλεί μπροστά στον κίνδυνο να περιοριστεί η διεθνής διακίνηση του φυσικού αερίου. Εάν αυτό της συμβεί, η χώρα του Πούτιν θα καταστραφεί οικονομικά.

Σε κάθε περίπτωση η γενικευμένη σύρραξη δεν συμφέρει κανέναν. Προσωρινά τη Ρωσία και μόνο για λίγο. Θα σκεφτεί κανείς πως ούτε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος συνέφερε κανέναν, όμως έγινε. Καμία αντίρρηση, πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησε από την παραφροσύνη ενός ανθρώπου, του Χίτλερ.

Αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Πούτιν είναι αντίστοιχος, ενώ και οι ουκρανοί από την πλευρά τους έχουν πρόεδρο απλώς έναν πρώην κωμικό! Ο Ζελένσκι, γιός μαθηματικού, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός και σεναριογράφος. Με ρόλους σε ταινίες, στις οποίες είχε γράψει και το σενάριο. Σπούδασε, μορφώθηκε, δεν έχασε όμως τη μπάλα…

Δεν ξέρω εάν όλα αυτά τα στοιχεία μας επιτρέπουν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Σε κάθε περίπτωση, αντίστοιχα μέτρα της παράνοιας του Χίτλερ δεν έχουμε μπροστά μας.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με δυσπιστία καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, διότι τα γεγονότα αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

Πολύ σωστά…

Ίσως σας ενδιαφέρουν