Πίσω από τη σύγκρουση κρύβεται η συνεκμετάλλευση

Η ψύχραιμη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια απέναντι στους παληκαρισμούς του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, έδειξε πως δεν υπάρχει λόγος η Αθήνα να φοβάται όταν η Άγκυρα «δείχνει τα δόντια» της και απειλεί

Όλες αυτές τις ώρες που πέρασαν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο «μπρα ντε φερ» που είχαν σε ζωντανή σύνδεση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και πώς απαντούσε ο ένας στον άλλον.

Ορισμένοι, μάλιστα, αν και δεν την περίμεναν, θεώρησαν την αντίδραση Δένδια φυσιολογική απέναντι στη συνεχή προκλητικότητα Τσαβούσογλου.

Τι έγινε, όμως, στο παρασκήνιο; Οι σχέσεις των δύο υπουργών όλους τους τελευταίους μήνες, μετά τα όσα έγιναν στο Αιγαίο, την Αγια-Σοφιά και τη Ν.Α Μεσόγειο, δεν ήταν και οι καλύτερες.

Γι’ αυτό και ήταν θέμα χρόνου μία δημόσια σύγκρουσή τους.

Όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από την αντιπαράθεση των υπουργών λένε πως αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία είναι να μάθουμε τι έγινε στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Ερντογάν.

Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ξαφνικά να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Και αν θέλησε να στείλει κάποιο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι διάφορες Ελλάδας -Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια είναι παγιωμένες και δεν πρόκειται εύκολα να βρεθεί κάποια λύση κοινά αποδεκτή.

Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα με τον Κώστα Καραμανλή, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη.

Έτσι λοιπόν, κοιτώντας ψύχραιμα και διαχρονικά τις σχέσεις των δύο χωρών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συζήτηση και ο καβγάς που προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα αφορά τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της Κρήτης.

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν πάρει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Κατέβαλλε πολύ μεγάλες προσπάθειες να το πετύχει την τετραετία Τραμπ, αφού είχε το «πράσινο φως» και από τις δύο υπερδυνάμεις. Δεν μπόρεσε, όμως, να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συζήτηση για το μερίδιο που διεκδικεί.

Η αλλαγή στις ΗΠΑ και η εκλογή Μπάιντεν έχει μπλοκάρει τα σχέδια του «σουλτάνου» και είναι πολύ πιθανόν η κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία να τα ματαιώσει και να δημιουργήσει δυσμενείς εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο πλέον. Η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η στάση Δένδια έδειξαν το δρόμο για το πώς μπορεί να αντιμετωπίζεται η προκλητικότητα της Αγκύρας.

Από δω και πέρα χρειάζεται σταθερή στάση, καθαρή γραμμή αλλά και σύμπνοια όλων των πολίτικων δυνάμεων και όχι πισωγυρίσματα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν