Πολλά μέτωπα, λειτουργική κυβέρνηση

Ο Αντώνης Κατσαρός σχολιάζει τις επιλογές της κυβέρνησης, μπροστά στα σοβαρά μέτωπα της πανδημίας, της Τουρκίας και της οικονομίας.

Η κατάσταση γενικώς είναι σοβαρή, συμφωνούμε ασφαλώς. Κορωνοϊός, Ερντογάν, οικονομικοί δείκτες. Πιο σοβαρή από ποτέ, με την ιστορία να κάνει κύκλους σε παγκόσμια κλίμακα, ανά περιόδους. Οι πολεμοχαρείς ηγέτες υπήρξαν πάντοτε, μαζί με εκείνους που υιοθετούσαν την επιθετική πολιτική. Ο Ερντογάν μάλλον ανήκει ωστόσο σε μία δική του, ξεχωριστή κατηγορία, αυτή του πνιγμένου, που πιάνεται από τα μαλλιά του.

Αυτό που έχει αυτή την ώρα ίσως την πιο μεγάλη σημασία είναι πως οι κυβερνητικές επιλογές δεν ακολουθούνται υπό πολιτικό πρίσμα αλλά εθνικό. Τι μας συμφέρει περισσότερο ως χώρα και όχι την παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία. Τι μας εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα και όχι μονομερώς τη ΝΔ. Διότι ο Μητσοτάκης δεν κυβερνά στη λογική “κάτσε μη χάσουμε την καρέκλα τώρα που τη βρήκαμε”. Εδώ δεν έλεγε ότι θα γίνει καν αρχηγός κόμματος πριν κάποια χρόνια.

Τώρα σε ό,τι αφορά στην οικονομία, οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου ακολουθούν τη λογική ελάφρυνσης των επιχειρηματιών- ιδιοκτητών όχι επειδή τους αγαπάει ο Μητσοτάκης, όπως λαϊκίζει η πλευρά του Αλέξη, αλλά επειδή η διευκόλυνσή τους θα τους επιτρέψει να μην προχωρήσουν σε σαρωτικές απολύσεις. Τα “κολλημένα” μυαλά μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται, όμως οι περισσότεροι που τον ψήφισαν για να γίνει πρωθυπουργός το 2015 ήταν ευκαιριακοί ψηφοφόροι του. Ευτυχώς αυτοί βλέπουν τώρα τη διαφορά.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η επιδεινούμενη τάση που εμφανίζουν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες, όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν αναπόφευκτη. Γι αυτό άλλωστε όποιος έχει προσέξει τις δημόσιες τοποθετήσεις τους από τα μέσα Αυγούστου, αυτές τελείωναν πάντοτε με την έλλειψη διάθεσης από μέρους τους να μιλήσουν συγκεκριμένα για τους επόμενους μήνες. Όλοι τους κατέληγαν : “Το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά”. Και εννοούσαν χειρότερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, όμως ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί. Επειδή προφανώς μεσολάβησαν οι διακοπές και η διάθεση των πολιτών χαλάρωσε.
Επίσης στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος αδυνατεί να αποδεχθεί τα περιοριστικά μέτρα. Σίγουρα αυτά ούτε βάρβαρα είναι, ούτε στερούν δημοκρατικές ελευθερίες, σε μία εποχή ωστόσο όπου κανείς δε βάζει όρια σε τίποτα, ακόμη και αυτές οι οδηγίες για κάποιους παραπέμπουν σε εξαναγκασμό. Το θέμα όμως εδώ καλοί μας αντιπολιτευόμενοι δεν είναι πολιτικό. Για ζήτημα επιβίωσης πρόκειται. Το χουμε;

Η επιδημία παρουσιάζει αυξητική τάση και στο μέλλον αυτό δεν θ’ αλλάξει. Δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία τα μέλη της οποίας σε όλες τις βαθμίδες αναζητούν αιτίες για να τσακωθούν. Ακόμη και μπροστά στο μέτωπο της παγκόσμιας ανάγκης να προφυλαχθούμε από την λαίλαπα του κορωνοϊού, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για τα μέτρα της κυβέρνησης, για τις αποφάσεις στα σχολεία, για τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και για την οικονομική πολιτική στους ασθενέστερους που πλήττονται. Αλήθεια, υπάρχει μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί έως τώρα; Εκτός εάν οι φίλοι του λαού – Συριζαίοι εννοούν ότι έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί περισσότερα. Δεν τους ταιριάζει μάλλον.

Για τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως ακούει τα εξ αμάξης, ενώ τα μπουμπούκια-στελέχη του πρόσφατου παρελθόντος του Αλέξη πήγαν να ρίξουν συγκεκριμένα Υπουργεία στα βράχια, την ώρα που έπρεπε απλά να διαχειριστούν ούτε δέκα αποφάσεις και κάποια λίγα εκατομμύρια. Όχι μέτρα για την αντιμετώπιση πανδημίας. Σκέπτεται κανείς που θα βρισκόμασταν τώρα εάν ο κορωνοϊός είχε εμφανιστεί επί Αλέξη.

Ακόμη θα συσκέπτονταν στην Κουμουνδούρου εάν είναι δημοκρατικό να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Το στοίχημα αυτή την ώρα είναι η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Στην αρχή της πανδημίας ο πανικός αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση λήψη των κυβερνητικών μέτρων. Τώρα το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στο δείκτη θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους. (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους.

Είναι τυχερή αυτή η χώρα που την κρίσιμη στιγμή δεν έχει σε θέσεις αποφάσεων τυχάρπαστους και πεινασμένους, αλλά πολιτικούς που θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με έργο και αποτελέσματα. Με λάθη ασφαλώς και αστοχίες, πάντως με δουλειά. Μία λέξη άγνωστη για το προηγούμενο κόμμα που κυβέρνησε έως τις 7 Ιουλίου του 2019.

Ίσως σας ενδιαφέρουν