Πώς θα κινηθεί η αγορά το Πάσχα

Σανίδα σωτηρίας θα αποτελέσει το «καλάθι του Πάσχα» για τους καταναλωτές, το οποίο θα βοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού

αγορα πασχα 2024, αγορα πασχα, αγορά πάσχα, πασχα 2024 αγορα

Συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με αύξηση 5,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Μάρτιος 2024/Μάρτιος 2023) τα κρεατικά αυξήθηκαν 3%, τα λαχανικά 4,1%, η κατηγορία ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά παγωτά 4,7%.

Παρά τη μικρή πτώση στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, κατά 1,2%, η γενική τάση παραμένει ανοδική. Η εκρηκτική αύξηση του ελαιολάδου, 67,2%, των φρούτων, 12,7 %, της κατηγορίας μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων, 11,4%, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για τους καταναλωτές.

Πώς, όμως, θα επηρεάσουν αυτά τα νούμερα το πασχαλινό τραπέζι και τι προσδοκίες υπάρχουν για τις επόμενες εβδομάδες; Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερος στο 6,7%), μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών και όχι οι τιμές. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο, με την αγορά μάλιστα να συνεχίζει να έχει πληθωριστικές προσδοκίες και λόγω της έκρυθμης γεωπολιτικής κατάστασης.

Ειδικότερα, προϊόντα όπως κακάο και γενικότερα τα γλυκά θα είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με πέρσι, λόγω της χαμηλής προσφοράς και της υψηλής εποχικής ζήτησης. Η προοπτική για επάρκεια αμνοεριφίων φέτος, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές. Η περισσότερο απομακρυσμένη χρονική απόσταση ανάμεσα στο Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να αποτρέψει τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν πέρσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ελληνικές εξαγωγές – ιδίως μάλιστα προς την Ισπανία. Αναφορικά με την εγχώρια ζήτηση φέτος θα είναι ζωηρή, λόγω του γεγονότος ότι το Πάσχα πέφτει πιο κοντά σε καλές καιρικές συνθήκες. Οι καταναλωτές έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Επιπλέον, μην ξεχνάμε και τον Τουρισμό, ο οποίος αυξάνει τη ζήτηση, κυρίως στα νησιά, και μάλιστα φέτος πάμε για ρεκόρ.

Αν υποθέσουμε ότι η τιμή στα αμνοερίφια θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όπως λέει το υπουργείο Ανάπτυξης, και αν συνυπολογίσουμε τις τρέχουσες ανατιμήσεις σε βασικά είδη του τραπεζιού (σοκολάτα, λάδι, αναψυκτικά, κ.λπ.), καθώς και την αυξημένη εποχική ζήτηση, συγκριτικά με πέρσι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο μεσοσταθμικά ≈8%. Βαρόμετρο θα αποτελέσει το πού θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων. Η αύξηση των τιμών Ενέργειας λόγω των νέων γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να ασκήσει πίεση στο κόστος μεταφοράς, προκαλώντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σανίδα σωτηρίας θα αποτελέσει το «καλάθι του Πάσχα» για τους καταναλωτές, το οποίο θα βοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η αύξηση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, οι υψηλές τιμές στις ζωοτροφές και οι ακραίες μεταβολές του καιρού, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τους κτηνοτρόφους.

Στην περιφέρεια ειδικά, παρατηρείται την τελευταία διετία ένα κύμα πωλήσεων κοπαδιών, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα υψηλά κόστη παραγωγής.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι οικονομική αναλύτρια

Ίσως σας ενδιαφέρουν