Ρίσκο η επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία

Η αποδοχή των συνομιλιών από τον κ. Ερντογάν με προβληματίζει – Δεν θα είχε συμφωνήσει αν δεν είχε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις

Μήπως ήρθε η ώρα μετά την απόφαση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να μπουν σε ήρεμα νερά οι σχέσεις μας; Nα σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Eίναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Η Τουρκία πρέπει πρωτίστως να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Κύπρος, Ελλάδα) και να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια που θα προκαλούσε εντάσεις.

Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε άλλο στις συζητήσεις πέρα από εκείνα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τα μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης.

Αντιθέτως, ο κ. Ερντογάν θέλει να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλα θέματα, π.χ. αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί με τίποτα η Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν στη θέση «βρείτε τα». Πολύ περίεργη και διφορούμενη θέση. Eμείς, το μόνο που θέλουμε είναι να εφαρμόσει η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες και αρχές.

Τους τελευταίους μήνες, η Ελληνική εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, κατάφεραν να πείσουν τους ισχυρούς πως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται η Τουρκία με αυτόν τον προκλητικό τρόπο και αυτοί να παραμένουν αδρανείς, Πόντιοι Πιλάτοι. Το σίγουρο είναι πως κατάλαβαν πως σε κανέναν δεν συμφέρει η ένταση στην περιοχή, πολύ περισσότερο η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.

Όταν θ’ αρχίσουν οι συνομιλίες είναι βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα περιορισθεί στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις θαλάσσιες ζώνες.

Ποια θα είναι, τότε, η στάση της Ελλάδας;

Ίσως σας ενδιαφέρουν