Θα πάμε στο χωριό το Πάσχα;

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από το Πάσχα και οι επιδημιολόγοι, αλλά και όσοι χειρίζονται την κρίση της πανδημίας, καλό θα ήταν να αρχίσουν από τώρα να σχεδιάζουν πώς οι πολίτες τις Άγιες Ημέρες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τα εξοχικά και τα χωριά τους

Με βήμα σημειωτόν προχώρησε ο εμβολιασμός σε όλες τις κατηγορίες των πολίτων τον Μάρτιο, και όλοι ελπίζουν πως τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλυτέρα και πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Ο εμπορικός πόλεμος των εταιριών με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατείνει την αγωνία όλων αυτών που καθημερινά δίνουν μάχη με τα μέτρα της καραντίνας αλλά και με την οικονομική τους επιβίωση.

Οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και τα εμβόλια ταξίδεψαν προς άλλες πολιτείες, που πλήρωσαν ακριβότερα για να τα αποκτήσουν.

Για μία ακόμη φορά, οι Υπηρεσίες της Κομισιόν κινήθηκαν με πολύ μεγάλη γραφειοκρατία και δεν μπορέσαν να επιβάλουν κυρώσεις στις φαρμακευτικές εταιρίες-κολοσσούς που αθέτησαν τα συμβόλαιά τους.

Αυτή η πολιτική έχει ως συνέπεια, ακόμη και τώρα, σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να επανέρχονται ξανά και ξανά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και χιλιάδες συνάνθρωποί μας να μην τα καταφέρνουν να βγουν νικητές στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα παλεύουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα και τους διασωληνομένους και προετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τον Τουρισμό στα μέσα Μαΐου.

Ο Απρίλιος είναι ένας καθοριστικός μήνας, καθώς, εκτός από τα εμβόλια, θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη διασπορά στην πρωτεύουσα.

Οι πολίτες είναι πολύ κουρασμένοι από τα μέτρα-«ακορντεόν» και τον πολύμηνο περιορισμό και δεν τηρούν με αυστηρότητα τις υποδείξεις.

Όσο και αν φαίνεται απίθανο, πολύ δύσκολα θα αντέξουν και το φετινό Πάσχα να το περάσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Με απλά λόγια, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων περιμένει πώς και πώς να ανοίξουν τα σύνορα των νομών και να ταξιδέψει μέχρι το εξοχικό του και το χωριό του.

Γι’ αυτό θα πρέπει και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι επιδημιολόγοι και όσοι εισηγούνται την άρση ή την επιβολή μέτρων να σχεδιάσουν από τώρα το τι θα γίνει τις ημέρες του Πάσχα.

Ποια μέτρα, δηλαδή, θα πρέπει να παρθούν ώστε σε 35 ημέρες οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα εκτός των τειχών.

Ίσως στην παρούσα φάση χρειαστεί να παραταθούν ορισμένα μέτρα ή να μην ανοίξει άμεσα το Λιανεμπόριο και τα σχολεία αν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μερικές εβδομάδες, ακόμη, υπομονή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Όλος ο σχεδιασμός, πάντως, θα πρέπει να έχει ορίζοντα τις ημέρες του Πάσχα. Θα είναι για όλους μία μεγάλη ανακούφιση να μπορέσουν να φύγουν για λίγες ημέρες.

Θα πει κάποιος πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς όλοι αυτοί που θα μετακινηθούν προς τα εξοχικά τους θα συνωστισθούν στις ταβέρνες και η διασπορά θα είναι μεγάλη.

Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να ανοίξει στην περιφέρεια η Εστίαση τις Άγιες Ημέρες. Τα μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να διατηρηθούν.

Κάνεις δεν θα κατηγορήσει για αυτό την κυβέρνηση.

Αντίθετα, έντονη θα είναι η δυσαρέσκεια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εκφραστεί αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» σε όσους θελήσουν να μετακινηθούν προς την περιφέρεια.

Ίσως σας ενδιαφέρουν