Τι θα γίνει με την τηλεργασία;

Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει στη «Βραδυνή της Κυριακής» για τη διαδικτυακή επανάσταση που ήλθε για να μείνει

Ας μην απατώμεθα. Πριν από την πανδημία η Ελλάς υπήρξε μία από τις πλέον υπανάπτυκτες χώρες στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών. Η καραντίνα υπεχρέωσε έναν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας να εξοικειωθούν με την διαδικτυακή επικοινωνία, ενώ οδήγησε τις μεγαλύτερες ηλικίες στον λεγόμενο ψηφιακό αναλφαβητισμό.

Η μητέρα μου, για παράδειγμα, που έχει να εξέλθει από την οικία της από τον περασμένο Μάρτιο, άφησε απλήρωτο τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η., και εάν κατά τύχη δεν ανακαλύπταμε το έντυπο με την υψηλή χρέωση, ενδέχεται να της έκοβαν το ρεύμα.

Ως εκπρόσωπος της τελευταίας γενιάς που δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή, η μητέρα μου νοιώθει, φαντάζομαι, ντροπή γι’ αυτήν της την «αναπηρία». Όσο και αν προσπαθήσαμε με την αδελφή μου να την εισαγάγουμε στο web banking, συναντούσαμε άρνηση. Η μόνη της, ας την ονομάσουμε έτσι, παραχώρησις ήταν το face time, και τούτο με την βοήθεια της dame de companie που έχει.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η άρνησις των ηλικιωμένων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα συνδέεται με τον φόβο, τον φόβο να υποπέσουν σε μη αναστρέψιμο λάθος, ειδικώς στις οικονομικές συναλλαγές. Στον αντίποδα, περίπου 1.300.000 μαθηταί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και περίπου 700.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ενεργοί και «αιώνιοι» φοιτηταί έδρεψαν δάφνες με την τηλεκπαίδευση ανεβάζοντας δραματικώς το ποσοστό των «γραμματιζούμενων» στο internet.

Το ίδιο συνέβη και με τον οικονομικώς ενεργό πληθυσμό, που ανέρχεται γύρω στους 3.700.000 εργαζoμένους, αφού ένα από τα περιοριστικά μέτρα της κυβερνήσεως, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ήταν το 50% να τηλεργάζεται, ήτοι να μην προσέρχονται στον τόπο εργασίας τους, αλλά να εργάζονται εξ’ αποστάσεως, κατά κύριο λόγο από την οικία τους. Μία πρόσφατος μελέτη έδειξε ότι η τηλεργασία έχει αυξήσει κατά 5% την παραγωγικότητα στην Οικονομία των Η.Π.Α., λόγω της εξοικονομήσεως του χρόνου μετακινήσεως. Τι θα συμβεί, όμως, όταν η καραντίνα λάβει τέλος; Την απάντηση δίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ο οποίος εδήλωσε ότι «πολλοί υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως και μετά την πανδημία».

Από την πλευρά της, η εταιρεία-κολοσσός Twitter ανεκοίνωσε πως οι υπάλληλοί της μπορούν να εργάζονται μονίμως από την οικία τους. Όσο για την Τράπεζα HSBC εξεδήλωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τους γραφειακούς της χώρους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν