Υποχρέωση στη λογική…

Δείτε επίσης

Ο Αντώνης Κατσαρός ερμηνεύει τον κυβερνητικό προβληματισμό που προκάλεσε η αποχή από τον εμβολιασμό μεγάλου αριθμού πολιτών άνω των 60, παρά το πρόστιμο των 100 ευρώ

Στην πολιτική, μία λέξη είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις.

Ακόμη και να άρει την εμπιστοσύνη πολιτών σε πρόσωπα, ή και ολόκληρη κυβέρνηση.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Δύο λέξεις ακόμη περισσότερο. Τόσες είναι λοιπόν αυτές που εξελίσσονται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Υποχρέωση» και «παράταση».

Καθώς, από τη μία, υπάρχει η κεντρική απόφαση για την υποχρέωση των πολιτών άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν έως την προσεχή Κυριακή, 16 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο ακούγεται, από στόματα κυβερνητικών στελεχών, το ενδεχόμενο της παράτασης!

Αυτό, από την ημέρα που η γεννήθηκε η πολιτική, λέγεται «διγλωσσία».

Σε μία χρονική περίοδο όπου η αντιπολίτευση αναζητά τρόπους προκειμένου να ακούγεται ο λόγος της (έστω να υπάρχει), ανακαλύπτει ξαφνικά μία ευχάριστη, για εκείνη, αφορμή.

Όχι τόσο πειστική ασφαλώς, σε κάθε περίπτωση ωστόσο της προσφέρεται μία ασήμαντη, πάντως πολιτική, «ανάσα» στο πιάτο.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση του προστίμου των 100 ευρώ για όσους, άνω των 60 ετών, δεν εμβολιαστούν έως την Κυριακή, θεωρώντας πως θα λειτουργούσε ως ισχυρό μέσο πίεσης διότι είναι περισσότερο ευάλωτοι. Επομένως θα χρειαζόταν να προβληματιστούν λιγότερο προκειμένου να λάβουν την απόφαση.

Παρόλα αυτά 340.000 πολίτες, που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν πείστηκαν, παρά την απειλή του προστίμου.

Ταυτόχρονα, βουλευτές της ΝΔ ζητούν να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο!

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κάνουν, προφανώς διότι εισπράττουν αντιδράσεις από μερίδα ψηφοφόρων.

Νωρίτερα σήμερα (12/1), σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, επικαλούμενος τη λογική.

Δεν μπορεί να δοθεί παράταση, είπε κατηγορηματικά, διότι θα εξισωθούν εκείνοι που έσπευσαν να εμβολιαστούν, με όσους δεν το έπραξαν.

Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να συμπληρώσει κανείς, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος πλέον να ακολουθούν τις κυβερνητικές αποφάσεις οι πολίτες, «αφού θα τις αλλάξουν σε μία εβδομάδα»…

Ορθά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της κυβέρνηση θα υλοποιηθεί κανονικά, εντός του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε.

Ακριβώς γι αυτό επέμεινε, όπως και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ότι η απόφαση επιβολής προστίμου θα υλοποιηθεί.

Τι προκάλεσε τις ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των 60ρηδων+ που θα αγνοούσαν το πρόστιμο.

Εκτιμώντας μάλιστα πως πρόκειται για μία εκλογική ηλικιακή κατηγορία, που παραδοσιακά είναι προνομιακή για την κυβερνητική παράταξη, προέκυψαν οι αντίθετες τοποθετήσεις.

Ο κ. Βορίδης ακολουθεί τη φιλοσοφία του πρωθυπουργού και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν στελέχη που θεωρούν πιθανό να δοθεί τελικά χρονική παράταση.

Θα είναι καλό ωστόσο, εκείνοι που βάζουν μπροστά τις ψήφους τους, να έχουν κατά νου ότι οι πολίτες εκτιμούν στο τέλος πάντοτε τη σταθερότητα. Όχι το τουρλουμπούκι…

Ας καλέσουν λοιπόν τους πολίτες, πρώτα να υποχρεωθούν στη λογική, και μετά στο εμβόλιο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν