Υπομονή, χαμηλοί τόνοι και κοινή λογική χρειάζεται

Αυτό που τρομάζει την οικονομική ζωή της χώρας είναι το συνεχές άνοιξε-κλείσε των επιχειρήσεων και το σταμάτα-ξεκίνα της παραγωγής. 

Μπαίνουμε, λοιπόν, στην τελική ευθεία για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων και του Μεγάρου Μαξίμου, από την επόμενη εβδομάδα 4 Μαΐου, θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν κανονικά ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων. 

Το σχέδιο προβλέπει ότι εφόσον δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων από την πρώτη απόφαση χαλάρωσης μέτρων, σε 15 ημέρες θα βγει η νέα απόφαση. Στις επόμενες 15 ημέρες η επόμενη, κ.ο.κ. 

Στην αρχή θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και οι δραστηριότητες των ελεύθερων επαγγελματιών. Στη συνέχεια, τα σχολεία και πιο μεγάλα εμπορικά, ενώ αρχές Ιουλίου θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στα νησιά.

Ήδη έχουν παραγγελθεί ειδικά αξιόπιστα τεστ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα διατεθεί σε λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να υποβάλλονται σε αυτά οι τουρίστες που ελπίζουμε να φτάνουν μαζικά για να περάσουν λίγες ημέρες στην Ελλάδα. 

Είναι απολύτως ενθαρρυντικό ότι και οι μεγάλοι κολοσσοί στις αερομεταφορές τουριστών έχουν βάλει ως ημερομηνία-ορόσημο τη 15η Ιουνίου για να ξεκινήσουν πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς. 

Ακόμη, όμως, και αν δοθεί το «πράσινο φως» για άρση της καραντίνας, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο από εδώ και πέρα στην καθημερινότητά μας. 

Σε όλες τις δραστηριότητες πρέπει να λειτουργούμε με μεγάλες προφυλάξεις, γιατί ο φονικός ιός δεν φαίνεται να υποχωρεί, ούτε να πεθαίνει εύκολα, όπως κάποιοι πιστεύουν. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι βέβαιο ότι σκοτώνουν τον ιό, ενώ το φάρμακο ή το εμβόλιο θα αργήσουν αρκετούς μήνες ακόμη. 

Αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι πως το φθινόπωρο, όταν θα έρθει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειροτέρα, γιατί θα συνδυαστεί με το «καθιερωμένο» κύμα γρίπης, που έτσι και αλλιώς εμφανίζεται και αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς. 

Αυτό που τρομάζει την οικονομική ζωή της χώρας είναι το συνεχές άνοιξε-κλείσε των επιχειρήσεων και το σταμάτα-ξεκίνα της παραγωγής. 

Εάν συνεχιστεί για πολλούς μήνες αυτή η φονική επέλαση του κορωνοϊού είναι βέβαιο ότι τα ταμεία του κράτους δεν θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος. 

Τα χρήματα που υπάρχουν δεν είναι ατέλειωτα, και, όπως φάνηκε από τις δύο Συνόδους Κορυφής, κάποιοι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θέλουν να φορτώσουν στο δημόσιο Χρέος κάθε χώρας τις δαπάνες για να καλυφθεί η μεγάλη ζημιά. 

Αυτό που μας διδάσκει η μάχη με τον κορωνοϊό και η αντιμετώπιση του πρώτου κύματος είναι πως χρειάζονται τα εξής κύρια στοιχεία: μακροχρόνιος σχεδιασμός, υπομονή, χαμηλοί τόνοι και κοινή λογική. 

Αυτή η συνταγή μάς έφερε μπροστά από τις εξελίξεις, και ως χώρα καταφέραμε να αποτελούμε το θετικό παράδειγμα παγκοσμίως στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Με αυτή τη συνταγή πρέπει να προχωρήσουμε και στην επόμενη μέρα, που θα είναι πολύ-πολύ δύσκολη. 

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν