Business

Ξεκινούν τα έργα υποδομών της Lamda Development στο Ελληνικό, κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις

Ξεκινούν τα έργα υποδομών της Lamda Development στο Ελληνικό, κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Την πεποίθηση ότι το Ελληνικό προχωρά κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη συνάντηση με επιλεγμένα ΜΜΕ.

Παρουσιάζοντας το «The Ellinikon Experience Centre», είπε: «Ξεκινάμε τα έργα υποδομής μέσα στον Ιούλιο και ειδικότερα την υπογειοποίηση των πρώτων 200 μέτρων της Λεωφόρου Ποσειδώνος». Ήδη, έχει ανατεθεί για το πρώτο μέρος των έργων υπογειοποίησης η εργολαβία στον όμιλο Άβαξ, ενώ ολοκληρώνονται οι κατεδαφίσεις εντός του οικοπέδου στο Ελληνικό.

Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες εκσκαφικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών (Marina Tower), το μελετητικό έργο για τον οποίο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Bouygues- Intrakat. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Είμαστε υπερκαλυμμένοι. Έχουμε 650 εκατ. ευρώ που έχουμε πάρει από την Αύξηση Κεφαλαίου και 320 από το ομόλογο. Έχουμε κλείσει με Eurobank, Πειραιώς 1,1 δισ. και έχουμε και προπωλήσεις στο Ελληνικό που θα μας αποφέρουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα 200 εκατ. ευρώ πιστεύω ότι θα τα πάρουμε φέτος. Άρα, είμαστε υπερκαλυμμένοι».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αθανασίου, μίλησε για τα πάρκα εμπορίου, τα γνωστά Malls, λέγοντας ότι: «Τα εμπορικά μας πάνε καλά, σε σχέση με το 2019. Όχι με το 2020 και το 2021 που ήταν ο κορωνοϊός. Το Golden Hall, είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019. Το Cosmos ήταν τον Απρίλιο και αυτό πάνω.

Το Mall είναι κάτω αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι άλλους μήνες. Για το Mall έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Αρχίζουμε σιγά σιγά από φέτος την ανακαίνιση. Θα είναι και ενεργειακό και γενικότερα θα γίνει ανακαίνιση, αναβάθμιση».

Ο όμιλος προχωρά το σχεδιασμό της, ώστε να διαμορφωθεί μια εταιρία, όπου θα ενταχθούν όλες οι υποδομές. Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε πριν μερικές ημέρες μια εταιρία holding, με αρχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ, η «Lamda Ellinikon Malls Holding S.M.S.A.», που θα υποδεχθεί τις δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα αναπτύξουν τα δύο Malls.

Ειδικότερα, με την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Lamda Development, προωθείται η αυτόνομη εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ μέσω IPO, πιθανώς μέσα στο 2023.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, σημείωσε πως πέραν της μαγιάς των τριών υφιστάμενων πάρκων εμπορίου, (Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos), αλλά και τη μελλοντική ένταξη εκείνων του Ελληνικού, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και το ενδεχόμενο εξαγοράς αντίστοιχου asset.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αθανασίου στάθηκε ιδιαιτέρως στην περίπτωση έκδοσης νέου ομολόγου, αναλύοντας τις παραμέτρους για την υλοποίηση αυτής της υπό σκέψη κίνησης, διευκρινίζοντας: «Όλη αυτή η αστάθεια δεν ευνοεί καμία επένδυση σε μετοχές, σε ομόλογα κλπ, αφού είναι μεγάλο το ρίσκο.

Επειδή υπάρχει αυτή η τάση για άνοδο των επιτοκίων αυτό ανεβάζει και τις αποδόσεις στο ομόλογο. Γιατί αν ο πληθωρισμός είναι 3% δεν θα πας να πάρεις ομόλογο που σου δίνει 2%. Άρα, και εμείς αν βγάλουμε ομόλογο η απόδοση στο κουπόνι που θα πρέπει να δώσουμε σε αυτόν που θα το αγοράσει, λογικά θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι θα δίναμε αν οι συνθήκες ήταν ομαλές».

Δείτε επίσης