Business

Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε από τον Σεπτέμβριο 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου

Romanian International Gas Conference - RIGG 2022

Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε από τον Σεπτέμβριο 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετέχοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι.

Στο συμβούλιο (Romanian International Gas Conference - RIGG 2022), που διοργάνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας, Virgil Popescu, συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, της Βουλγαρίας, Rossen Hristov, της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu.

Επίσης, ο αν. πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας, Andrei Spînu, ο αν. υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Mykola Kolisnyk, ο υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Sztáray και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ενέργειες των χωρών, που συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ, για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή του Ευξείνου Πόντου σε αυτήν την προσπάθεια και η σημασία των περιφερειακών συνεργασιών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα και επισήμανε ορισμένους πολύ σημαντικούς δείκτες που υπογραμμίζουν την ισχυρή δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της αυτονομία:

Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο σημείωσε 40% μείωση, σε σχέση με το περσινό διάστημα.

Πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 bcm φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 bcm.

Καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Έχει αυξηθεί η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG κατά 12% από τον Ιούνιο.

Την 1η Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται η εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB.

Ο αγωγός TAP, με την αύξηση της δυναμικότητάς του, καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.

Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει εξάγει περισσότερες από 18 TWh φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 2 TWh στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα ήταν πάντα πυλώνας σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομών ενέργειας ενώ παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Ο αγωγός IGB είναι έτοιμος να λειτουργήσει ενώ το FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται, η χωρητικότητα LNG στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 bcm μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην εθνική ενεργειακή στρατηγική για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και αναμένεται να φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια ενώ η παραγωγή ΑΠΕ θα προσεγγίσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 20 ΤWh.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας: «Οι ρωσικές απειλές, με όπλο την ενέργεια, δεν υπονόμευσαν την αποφασιστικότητα, την ενότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης μας.

Σε αυτή την καθοριστική στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με ισχυρές συνέργειες και καθοριστικό περιφερειακό αποτύπωμα, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για τα κράτη μας, με προσιτές τιμές για τους καταναλωτές».

Δείτε επίσης