Business

Η Pfizer, επενδύει στην καινοτομία, ενώ φτάνει το μισό δισ. ευρώ η συνεισφορά της στο ΑΕΠ

Η Pfizer, επενδύει στην καινοτομία, ενώ φτάνει το μισό δισ. ευρώ η συνεισφορά της στο ΑΕΠ
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες, που προκύπτουν και από τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του με τα ελληνικά πανεπιστήμια, εστίασε ο επικεφαλής του κέντρου Nico Gariboldi, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα, επιλέχθηκε η συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παίρνοντας τον λόγο, οι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers, μιλώντας για τη συνεργασία τους με το CDI, έκαναν λόγο για μια ωραία συνεργασία, γεμάτη ενθουσιασμό, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, ωφέλιμα για την κοινωνία, προτρέποντας και άλλους να αδράξουν την ευκαιρία και να μη διστάσουν να προσεγγίσουν το κέντρο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Gariboldi είπε πως στο τέλος του 2022, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, θα ανέχονται σε 450, από 420 σήμερα και το 2023 αυτοί θα αυξηθούν σε 500.

Επισήμανε δε, πως κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία και βάσει έρευνας που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, μέχρι το 2030 αυτές θα φτάνουν σε 8.100 θέσεις εργασίας, με τη συμβολή του κέντρου να είναι της τάξης των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, το οποίο θα αποδώσει 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές, ενώ η οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν, ο επικεφαλής του κέντρου απαντώντας στην ερώτηση, «γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για την εγκατάσταση του κέντρου;», διευκρίνισε ότι είναι λόγω των «ταλέντων» που βρήκε η εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της ύπαρξης αξιόλογων πανεπιστημίων.

Αλλά και της ζώνης ώρας της πόλης που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας και παραγωγικότητας και για το γεγονός ότι η πόλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ελλάδα.

Μιλώντας για το ενδιαφέρον που καταγράφεται για «μια θέση εργασία στο CDI στη Θεσσαλονίκη», ο κ. Gariboldi ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις, ενώ μιλώντας για το εργατικό δυναμικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα, σημείωσε ότι το 35% είναι γυναίκες, κατά 20% περισσότερο από το μέσο όρο στις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι στο 15%, λέγοντας ότι:

«Θα θέλαμε να είναι στο 50%», ενώ τόνισε, ότι το 87% των εργαζομένων στο CDI στη Θεσσαλονίκη είναι από τον τομέα του stem, το 75% διαθέτουν μεταπτυχιακά και το 15% ήρθαν στην πόλη από το εξωτερικό για να εργαστούν στο κέντρο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες», προσθέτοντας ότι σήμερα το CDI «τρέχει» περί τα 250 προγράμματα με τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, ο κ. Gariboldi, υπενθύμισε, ότι η Pfizer συνολικά, με στοιχεία του 2021, διαθέτει 125 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και 39 μονάδες παρασκευής, απασχολώντας 79.000 άτομα, έχοντας κάνει επενδύσεις περί τα 11 δισ. ευρώ στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης και «κούραρε» περί τους 1,4 δισ. ασθενείς, δηλαδή «ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως έχουν πάρει εμβόλια ή και φάρμακα της εταιρείας».

Ολοκληρώνοντας, ο επικεφαλής της Pfizer, υποστήριξε ότι το CDI ασχολείται με το τοπικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη επεκτάσιμων καινοτομιών, εξήρε τον ψηφιακό κόσμο, λέγοντας ότι μέσω αυτού η εταιρία φιλοδοξεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, να παραδίδει τα φάρμακα ταχύτερα εκεί που χρειάζονται και να τροφοδοτήσει την αγορά με επαναστατικές θεραπείες του μέλλοντος, τονίζοντας ότι:

«Ο ψηφιακός κόσμος, στηρίζει τον φαρμακευτικό κόσμο», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για τη Pfizer η συνεργασία με τις start ups είναι πολύ σημαντική «προκειμένου να επισπεύσουμε την καινοτομία και να είμαστε πιο ευέλικτη σαν εταιρεία προς όφελος του πληθυσμού».

Μάλιστα, σε αντίστοιχες ερωτήσεις από το «Vradini.gr», στο περιθώριο της συνέντευξης, ο κ. Gariboldi εξέφρασε την ικανοποίησή του πως σε αυτά τα δύο χρόνια πέτυχε πάρα πολλά, αισθανόμενος σαν στο σπίτι του, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Δείτε επίσης