Business

Η 2η Beyond η μοναδική έκθεση τεχνολογίας στην Ελλάδα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον

Η 2η  Beyond η μοναδική έκθεση τεχνολογίας στην Ελλάδα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Με στόχο να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως διεθνής κόμβος τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η Beyond, η μοναδική έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνοντας από όλο τον κόσμο εταιρείες τεχνολογίας, καινοτόμα νεοφυείς επιχειρήσεις και διακεκριμένους ομιλητές, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον.

Η έκθεση εκτείνεται σε 20.000 τ.μ. και διοργανώθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από τη ΔΕΘ - Helexpo, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Beyond πραγματοποιήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με 300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 είναι startups εκ των οποίων 20 ήταν από το εξωτερικό, με ξένες συμμετοχές (άμεσες και έμμεσες) από 30 χώρες, με πάνω από 5.000 B2B και B2G συναντήσεις.

O νέος εικονικός κόσμος, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι ψηφιακές συλλογές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη Beyond: Φέτος, φιλοξενήθηκαν καινούργιες κατηγορίες, όπως το Metaverse, NFTs, Big Data, και ειδικές συζητήσεις που θα εξετάζουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη διαμόρφωση διάφορων πτυχών της κοινωνίας του μέλλοντος.

Για παράδειγμα, υπήρξαν θεματικές αφιερωμένες στο νέο εργασιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής, την κατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση των γνώσεων (upskilling), το ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα, όπως επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και υγείας.

Παράλληλα, η διοργάνωση περιλάμβανε δυναμικές ενότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τις ευκαιρίες από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις high tech επενδύσεις που αντιστρέφουν το brain drain, την ανάδυση της τεχνολογίας blockchain σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με επιδραστικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της δεύτερης Beyond, εκτελέστηκαν 10 παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Ιnnoveit, το Technology Forum, το Safe Thessaloniki και το Metalogues.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για μια δυναμική κινητοποίηση του κλάδου των νέων τεχνολογιών.

Ο ίδιος διαπίστωσε πως η φετινή Beyond, ήταν μεγαλύτερη, ποιοτικότερη, περισσότερο διεθνοποιημένη και πιο αναβαθμισμένη έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά και τους περιορισμούς της πανδημίας. Συνεχίζοντας, είπε πως η φετινή Beyond εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό τεχνολογικό επίκεντρο της χώρας, λέγοντας πως:

«Το feedback που πήραμε από την περσινή διοργάνωση έδειξε τη δίψα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του κλάδου να εκπροσωπηθούν από μια ελληνική έκθεση τεχνολογίας, η οποία όμως να διαθέτει διεθνή χαρακτηριστικά. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Beyond: μια έκθεση τεχνολογίας από Έλληνες διοργανωτές με διεθνή ματιά και διεθνείς «παίκτες».

Από την πλευρά του, ο Managing Director Be Best Ευάγγελος Χαραλάμπους, επισήμανε ότι: «Η Beyond 4.0 αποτελεί μία ξεχωριστή διοργάνωση που από τη στιγμή σύλληψης της ιδέας μέχρι και την υλοποίησή της συνεπήρε όλη την ομάδα διοργάνωσης και παραγωγής της.

Είναι γεγονός πως με τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από την έκθεση και το πολυσχιδές πρόγραμμά της, καλλιέργησε σε όλους μας τη βεβαιότητα πως πρόκειται να γίνει θεσμός, μία μοναδική εμπορική έκθεση που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία,

δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αφενός οι συμμετέχουσες εταιρείες να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να διευρύνουν τις συνεργασίες αλλά και το δίκτυό τους και αφετέρου να παρουσιάσουν στο κοινό προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας της τελευταίας γενιάς».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαραλάμπους, σημείωσε ότι η Beyond 4.0 προσδοκά να θέσει για άλλη μία χρονιά τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς τεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό εταιρειών τεχνολογίας, ενώ παράλληλα το φετινό πρόγραμμά της είχε μία πλούσια διάρθρωση αγγίζοντας πολλαπλούς τομείς της τεχνολογίας όπως ο εμπορικός, επιστημονικός, ψηφιακός και κυρίως επιχειρηματικός.

Για να συμπληρώσει πως: «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το εγχείρημα που στέφθηκε το 2021 με απόλυτη επιτυχία και που αυτή τη χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αποδείχθηκε περίτρανα ύστερα από τη συμμετοχή των σημαντικότερων εταιρειών αλλά και επιστημόνων του κλάδου πως η Beyond 4.0 ήταν η εμπορική έκθεση που χρειαζόταν ο κόσμος της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων στην υπηρεσία της. Η συμμετοχή στη Beyond 4.0 είναι μία «βουτιά» στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Ολοκληρώνοντας, ο ιδρυτής Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) Μιχάλης Στάγκος, εστίασε στο ότι το: «Ταλέντο, εντοπιότητα των επενδυτών, ύψος μισθών, κόστος ζωής και ισχυρά φορολογικά κίνητρα,

έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, με εταιρίες όπως η Pfizer, Cisco, Deloitte, Accenture, να δημιουργούν κέντρα καινοτομίας βάζοντας την πόλη στον χάρτη της τεχνολογίας, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μαζί με τον πρόεδρο της Helexpo, Τάσο Τζήκα, διαγνώσαμε εγκαίρως αυτή την προοπτική και δημιουργήσαμε το 2018 έναν πιλότο στο πλαίσιο της ΔΕΘ με όλο το οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο οδήγησε στη Beyond το 2021.

Η Beyond ως ένα εργαλείο «soft power» οικονομικής διπλωματίας, μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για επαναπατρισμό ταλέντου και στελεχών, για κλείσιμο διεθνών συμφωνιών συνεργασίας, εξαγορών και ανακοίνωσης νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, από μεγάλες πολυεθνικές μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία, όπως η Λισαβώνα που αξιοποίησε το Web Summit, έτσι μπορούμε κι εμείς».

Δείτε επίσης