Business

Στο δρόμο της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής

Με επιτυχία διοργανώθηκε στην Ξάνθη η απονομή των φετινών βραβείων και διακρίσεων για τον «Αγρότη της Χρονιάς»

βραβεία, θεσμοσ, αγροτεσ, αγροτικα βραβεια, αγροτικεσ διακρισεισ, τιμητικεσ διακρισεισ, ξανθη, καλλιεργειες, πομακοχωρια, αγροτεσ, αγροτησ της χρονιασ, θρακη, χαλκιδικη, νεα γωνια χαλκιδικησ, γυναικεια επιχειρηματικοτητα, Ξάνθη, Εκδήλωση, Βραβεία, «Αγρότη
Αρθρογράφος: Τίνα Δελησταμάτη
Από Τίνα Δελησταμάτη

Αναδημοσίευση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Με την απονομή των βραβείων και των διακρίσεων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που έλαβε χώρα στην Ξάνθη και διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Agrenda» σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

«Αριστοτεχνική, άρτια και απολύτως επιτυχημένη» χαρακτηρίζει στη «ΒτΚ» την εκδήλωση ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Agrenda» Γιάννης Πανάγος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής. Πολύτιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της ημερίδας για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα.

«Εντοπίσαμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, μιλήσαμε για τις τεχνολογίες του μέλλοντος και συμφωνήσαμε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για ένα άλλον τρόπο συνεργασίας των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Αυτό ήταν το ζητούμενο και νομίζω ότι το πετύχαμε», αναφέρει ο κ. Πανάγος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτό που πρώτα απ’ όλα επιβεβαιώθηκε ήταν ότι ο «Αγρότης της Χρονιάς» αποτελεί πλέον έναν αδιαμφισβήτητο θεσμό που θέτει τα θεμέλια για μία πιο σύγχρονη και με συμμετοχικό πνεύμα ελληνική γεωργία. Αυτό που κυρίως «ζυμώνει» ο «Αγρότης της Χρονιάς», όπως τονίζει ο κ. Πανάγος, είναι η συνεννόηση όλων των κρίκων της αλυσίδας, έτσι ώστε να μπορούν μέσα από τη συνεργασία να βρίσκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μία πλούσια ποιοτική παραγωγή, η διάθεση της οποίας επιστρέφει στους αγρότες μία δίκαιη υπεράξια.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας, ο κ. Πανάγος έκανε ειδική αναφορά στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Μάλιστα, τρεις από τους βραβευθέντες κατάγονται από την Ξάνθη.

«Αποτελεί σημαντικό γεγονός ότι υπήρξαν, ανάμεσα στους νικητές, τρεις άνθρωποι που εκπροσωπούν αυτήν την ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική αγροτική περιοχή της Θράκης», τονίζει.

Να σημειώσουμε ότι το βραβείο για τη Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που ιδρύθηκε το 1916 και μετρά 835 παραγωγούς-μέλη. «Ο εν λόγω Συνεταιρισμός έχει πείσει και για τη διαδρομή του, αλλά και για τη δυνατότητά του να αντιπαλέψει τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

αγροτεσ,ξανθη, καλλιεργειες, πομακοχωρια, αγροτεσ, αγροτησ της χρονιασ, θρακη, χαλκιδικη, νεα γωνια χαλκιδικησ, γυναικεια επιχειρηματικοτητα, Ξάνθη, «Αγρότης της χρονιάς», Πομακοχώρια, εφημερίδα «Agrenda»

Από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής ο «Αγρότης της Χρονιάς»

Ο Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής είναι για το 2023 ο «Αγρότης της Χρονιάς» κερδίζοντας το ετήσιο βραβείο του θεσμού. «Νιώθω συγκίνηση, οι κόποι μίας ζωής επιβραβευτήκαν», λέει στη «ΒτΚ» ο κ. Χαρένης και προσθέτει: «Συνέχισα τη δουλειά του πατέρα μου και είμαι υπερήφανος που παρέλαβα κάτι το οποίο κατάφερα να εξελίξω». Ο κ. Χαρένης αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη – επιχειρηματία και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως περιγράφει ο ίδιος, «τοποθετούμε πάνω στη θεριζοαλωνιστική μηχανή ένα καταγραφικό παραγωγής, στη συνέχεια και αφού συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, μαζί με την εταιρία που συνεργάζομαι, δημιουργούμε χάρτες απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε τα σημεία στα οποία η παραγωγή μας πήγε καλύτερα ή χειρότερα. Έπειτα, με τη λίπανση προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες, με στόχο να δημιουργήσουμε καλύτερη ομοιομορφία. Έτσι, όχι μόνο αυξάνουμε την αγροτική μας παραγωγή, αλλά μειώνουμε και το κόστος αυτής».

Για τον κ. Χαρένη η επιλογή των κατάλληλων μηχανημάτων και εργαλείων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών. Μάλιστα, όπως μας αναφέρει, χάρη στις πρωτοπόρες πρακτικές έχει μειωθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό η χρήση του λιπάσματος, εξοικονομώντας έτσι χρήματα, και παράλληλα έχει αυξηθεί κατά ένα 35 - 40% η απόδοση παραγωγής. Παράγει σιτηρά, κριθάρι για μπίρα, βίκο για χλωρή λίπανση, και, τα τελευταία χρόνια, σουσάμι.

«Είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει σήμερα η ελληνική γεωργία σε εκσυγχρονισμό και σε επιχειρηματικό πνεύμα», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Πανάγος αναφερόμενος στον Αγρότη – Καλλιεργητή της Χρονιάς, τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει επιστημοσύνη και συστηματική δουλειά, τότε όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται».

αγροτεσ,ξανθη, καλλιεργειες, πομακοχωρια, αγροτεσ, αγροτησ της χρονιασ, θρακη, χαλκιδικη, νεα γωνια χαλκιδικησ, γυναικεια επιχειρηματικοτητα, Ξάνθη, «Αγρότης της χρονιάς», Πομακοχώρια, εφημερίδα «Agrenda»

Οι άνθρωποι της Ξάνθης

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας από την Ξάνθη διακρίθηκαν για τη δουλειά τους και τιμήθηκαν από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς». Ο λόγος για την Αγγελική Γανίδου, τη Ζουμπούλ Ζουφλιέ και τον Μιχάλη Κυριακίδη. Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης απέσπασε το βραβείο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Αγροτική Παραγωγή. Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, εργάζεται σκληρά και με όρεξη.

«Είμαι ένας άνθρωπος που πάντοτε αναζητούσα νέες ιδέες για να τις εφαρμόσω στο επάγγελμά μου», μας λέει. Όπως αναφέρει, έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου στον πρωτογενή τομέα, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που λείπει είναι η σωστή και κατάλληλη πληροφόρηση, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει εξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής ίδια με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μία γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τη Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση της χρονιάς. Η κ. Ζουφλιέ, από το χωριό Άλμα του Δήμου Μύκης, τιμήθηκε για τη συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.

Το βραβείο ο «Κτηνοτρόφος της Χρονιάς» δόθηκε σε έναν νέο άνθρωπο, μόλις 30 ετών, τον Μιχάλη Κυριακίδη. Με καταγωγή από τον Πετεινό Ξάνθης, ο κ. Κυριακίδης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση δημιουργώντας μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα.

«Βλέπω πως οι κόποι μου αναγνωρίζονται και ανταμείβονται. Είναι ένα ακόμη κίνητρο να συνεχίσω πιο δυναμικά στην κτηνοτροφία», τονίζει και προσθέτει: «Με “όπλο” την τεχνολογία μπορούμε να πέτυχουμε πολλά, έχουμε πολλές προοπτικές ως χώρα».

Δείτε επίσης