Κόσμος

Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Σι: «Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

«Δεν θέλαμε να δούμε την κρίση στην Ουκρανία», τόνισε ο Σι, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος

Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Σι: «Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«H σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι «οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες -κινεζικές- πηγές, ο Σι Τζιπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη. «Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία» φέρεται να τόνισε ο Σι.

«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος. Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλαμε να δούμε» παραδέχτηκε ο Σι.

Μόλις χθες, η αμερικανική πλευρά είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Κίνα να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας στρατιωτικά τη Ρωσία.

Από την άλλη, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για τη σύρραξη στην Ουκρανία, αποδίδοντας τον πόλεμο στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Άγνωστο είναι ακόμα το τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Σι Τζινπίνγκ.

Δείτε επίσης