Κόσμος

Τρέμουν lockdown α λα Σαγκάη στο Πεκίνο και αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ - «Ψυχραιμία» συστήνουν οι Αρχές

Σε αμόκ οι κάτοικοι στο Πεκίνο στη «σκιά» των 36 κρουσμάτων κορωνοϊού, που «φούντωσαν» τα σενάρια για την επιβολή ενός lockdown ανάλογου με εκείνο στη Σαγκάη

Τρέμουν lockdown α λα Σαγκάη στο Πεκίνο και αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ - «Ψυχραιμία» συστήνουν οι Αρχές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Οι φήμες για την επιβολή lockdown στο Πεκίνο, ανάλογου τύπου με το αντίστοιχο στη Σαγκάη, προκάλεσαν μεγάλο πανικό στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ.

Οι φήμες προέκυψαν μετά την ανακοίνωση 36 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον πανικό που έχει προκαλέσει η φήμη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για «λουκέτο» στην πόλη. Τις τελευταίες εβδομάδες, ήδη η κινεζική πρωτεύουσα εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο σταθμών του μετρό, τηλεργασία και εκατοντάδες κοινότητες σε αποκλεισμό.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στα καταστήματα τροφίμων, για να προμηθευτούν τα αποθέματά τους, θέλοντας να προλάβουν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές στη Σαγκάη. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι θα ξεκινήσουν τρεις κύκλους μαζικών τεστ σε κατοίκους 12 κύριων συνοικιών της πόλης, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και να «μειώσουν τις μετακινήσεις» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

pekino-agora__1_

Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές σε διαδρόμους και ταμεία

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Πεκίνου το προσωπικό έσπευσε για τον ανεφοδιασμό, καθώς τα ράφια με τα λαχανικά άδειασαν. «Όλοι προμηθεύονται αποθέματα. Θα είμαι εντάξει, είτε μου ζητήσουν να μείνω σπίτι για τρεις είτε για επτά ημέρες» δήλωσε ένας κάτοικος.

Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα, ενώ οι πελάτες, που φορούν μάσκα, σχηματίζουν ουρές τόσο στους διαδρόμους όσο και στα ταμεία.

Πάντως, αξιωματούχοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους κατοίκους, καλώντας τους να μείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο αξιωματούχος της πόλης Xu Hejian διεμήνυσε ότι όλα είναι φήμες. «Δεν χρειάζεται να αγοράζετε ήδη παντοπωλείου ή αποθέματα. Κάτοικοι της πόλης, σας παρακαλώ, μην ανησυχείτε» δήλωσε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σταματήσει τη νευρικότητα.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό tracker της Tencent, στο Πεκίνο υπάρχουν πάνω από 650 περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς.

pekino-agora__2_

Τα 36 κρούσματα που σήμαναν συναγερμό

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 36 κρούσματα τοπικής μετάδοσης, εκ των οποίων τα 32 εντοπίστηκαν σε «ελεγχόμενες περιοχές» και 4 σε διαγνωστικούς ελέγχους στην κοινότητα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πανγκ Σινγκχούο, αναπληρωτής επικεφαλής στην Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου.

Η Κίνα θα «περιορίσει αυστηρά» τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός χώρας από Κινέζους πολίτες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της Covid-19, ανέφερε σε ανακοίνωση η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποτρέπουν με αυστηρό τρόπο τις εξάρσεις της Covid που προκαλούνται από την παράτυπη είσοδο στην Κίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε επίσης