Κόσμος

Μπάιντεν: Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη από τους στενότερους εταίρους μας

Πληρoύν περισσότερες από τις προϋποθέσεις ένταξης

Μπάιντεν: Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη από τους στενότερους εταίρους μας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να ανταχθούν στο ΝΑΤΟ και ακόμα περισσότερες, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τη Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Σαούλι Νιινίστο και στη συνάντηση εξέφρασε την υποστήριξή του στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «μια σημαντική μέρα», μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα είμαι υπερήφανος που καλωσορίζω και προσφέρω την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αιτήσεις δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο στενών, πολύ ικανών εταίρων, να ενταχθούν στην ισχυρότερη, πιο δυνατή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου. Δύο περήφανες, ανεξάρτητες χώρες, που ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μπορούν να αποφασίζουν για την ασφάλειά τους» είπε ο Μπάιντεν, δίπλα από τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο.

«Σήμερα, δεν τίθεται θέμα: το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο, είναι αποτελεσματικό και είναι περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν. «Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη από τους στενότερους εταίρους μας σε μια σειρά θεμάτων», σημείωσε.

«Τα φινλανδικά και σουηδικά στρατεύματα έχουν ήδη υπηρετήσει, ώμο με ώμο, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εργάζονται ήδη σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους και εταίρους μας για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία του ενάντια στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για κανέναν

«Θα είμαι ξεκάθαρος: η ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο σκοπός της Συμμαχίας είναι «η άμυνα εναντίον της επιθετικότητας». Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και συμπλήρωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρό στρατό, ισχυρές και διαφανείς οικονομίες. «Η ένταξη δύο νέων μελών του ΝΑΤΟ στον βορρά θα ενισχύσει την ασφάλεια της Συμμαχίας μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, είπε ο Τζο Μπάιντεν

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του υποβάλλει στο αμερικανικό Κογκρέσο «αναφορές για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο χώρες, ώστε η Γερουσία να μπορεί να προχωρήσει στην παροχή συμβουλών και τη συναίνεση για τη συνθήκη».

Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν το μέλλον

«Πρόκειται για ένα αναβιωμένο ΝΑΤΟ που έχει τα εργαλεία και τους πόρους, τη σαφήνεια και την πεποίθηση για να υπερασπιστεί τις κοινές μας αξίες και να ηγηθεί του κόσμου», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί για πάντα» με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας ότι η Συμμαχία «ξέρει από διαφωνίες».

Η Σουηδία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, για να επιλυθούν οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, είπε η πρωθυπουργός της χώρας. Ο Φινλανδός πρόεδρος από τη μεριά του είπε ότι το Ελσίνκι θα «δεσμευτεί για την ασφάλεια της Τουρκίας». «Παίρνουμε στα σοβαρά την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή», είπε.

Δείτε επίσης