Κόσμος

New York Times: Βίντεο φρίκης με ομαδικές εκτελέσεις στην Μπούκα -Έτσι σκότωναν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς

Βίντεο φρίκης με Ρώσους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

New York Times: Βίντεο φρίκης με ομαδικές εκτελέσεις στην Μπούκα -Έτσι σκότωναν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν οι εικόνες από βίντεο που δείχνει τη σφαγή των αμάχων στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, από Ρώσους στρατιώτες.

Στο βίντεο δείχνει μια ομάδα εννέα Ουκρανών να διασχίζουν δρόμο της Μπούκα προχωρώντας σκυφτοί σε φάλαγγα κατ’ άνδρα κρατώντας ο καθένας το παντελόνι του μπροστινού του και κάποιοι με τα χέρια πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Δύο ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες στην κεφαλή και στην οπισθοφυλακή της πομπής οδηγούν τους αιχμαλώτους.

Οκτώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες οδήγησαν στη συνέχεια τους αιχμαλώτους πίσω από κτίριο γραφείων στη Μπούκα, ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι άμαχοι δεν ξαναφάνηκαν.

Ένα άλλο βίντεο από drone που περιήλθε στην κατοχή των New York Times επιβεβαιώνει τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, δείχνοντας τις σορούς των αιχμαλώτων πίσω από το κτίριο της οδού Γιαμπλόνσκαγια 144 και τους Ρώσους στρατιώτες να στέκονται από πάνω τους.

Η ομάδα των εκτελεσθέντων, όπως όλα δείχνουν, ανδρών από τα βίντεο αποτυπώθηκε και σε φωτογραφία που ελήφθη στις 3 Απριλίου. Όπως λένε οι NYTimes, η έρευνά τους στη Μπούκα αποκάλυψε «την σαφέστερη μέχρι στιγμής απόδειξη» ότι οι Ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν σκόπιμα τους αμάχους «κάτι που τις εμπλέκει σε ένα πιθανό έγκλημα πολέμου».

Οι αναφορές για τις ωμότητες και τις εκτελέσεις στη Μπούκα άρχισαν να βγαίνουν στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου. Οι μαρτυρίες κατοίκων και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το προάστιο του Κιέβου πυροδότησαν διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις για δίκη των Ρώσων υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις αναφορές για τις ωμότητες στη Μπούκα χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς».

Δείτε επίσης