Κόσμος

Ζελένσκι: Πάνω από 100.000 ευρώ «έπιασε» σε δημοπρασία το εμβληματικό χακί μπουφάν του

Τα έσοδα από τη δημοπρασία της γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου προορίζονται για τον επανεξοπλισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Λβιβ

Ζελένσκι: Πάνω από 100.000 ευρώ «έπιασε» σε δημοπρασία το εμβληματικό χακί μπουφάν του
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Το χακί, στρατιωτικού τύπου, φλις μπουφάν με το οποίο εμφανίστηκε πολλές φορές ο πρόεδρος Ζελένσκι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έπιασε το ποσό των €105.000 (90.000 λίρες Αγγλίας) σε δημοπρασία που διοργάνωσε την Πέμπτη η ουκρανική πρεσβεία στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου.

«Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει έναν άνδρα που φοράει ένα απλό φλις μπουφάν και τώρα το εμβληματικό κομμάτι, με την υπογραφή του προέδρου Ζελένσκι είναι εδώ», ανέφερε το βίντεο που ανέβασε η ουκρανική πρεσβεία στο Twitter, στο οποίο υπήρχαν και πλάνα του Ζελένσκι με το ιστορικό, πλέον, χακί μπουφάν.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι ιστορίες θάρρους και γενναιότητας των Ουκρανών όλες αυτές τις μέρες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ρωσική εισβολή και επίσης, να συγκεντρωθούν χρήματα για την στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το σχετικό tweet της ουκρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η εκδήλωση υπό την ονομασία «Brave Ukraine» (Γενναία Ουκρανία) διέθεσε στη δημοπρασία, εκτός από το μπουφάν του Ζελένσκι, παιχνίδια που δώρισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα καθώς και φωτογραφίες του διάσημου Ουκρανού φωτογράφου Μαξ Λεβίν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την 1η Απριλίου σε χωριό έξω από το Κίεβο. Ο 40χρονος άνδρας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, συνεργαζόταν με πολλά ουκρανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μαζικής Ενημέρωσης στην Ουκρανία, έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες Ρώσων στρατιωτών, ενώ ο ίδιος ήταν άοπλος και φορούσε Press jacket.

Στην δημοπρασία παραβρέθηκαν συνολικά 400 άτομα από τον χώρο της πολιτικής και της Τέχνης καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να προσφέρουν υψηλότερο ποσό για το εμβληματικό μπουφάν του Ουκρανού προέδρου, που αρχικά «έπιανε» 50.000 λίρες. Το συνολικό ποσό της δημοπρασίας ανέρχεται στα 948.000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα διατεθεί για τον επανεξοπλισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στην ουκρανική πόλη Λβιβ, που έχει βομβαρδιστεί ανελέητα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης ενώ αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επαίνεσε τον Ουκρανό πρόεδρο λέγοντας: «Τι τιμή για μένα να ομιλώ μετά τον φίλο μου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματικά έναν από τους πιο εκπληκτικούς ηγέτες της σύγχρονης εποχής». Ο Μπόρις Τζόνσον κατέκρινε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέφερε πως είναι σίγουρος ότι η Ουκρανία στο τέλος θα νικήσει και θα ξαναγίνει ένα ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος.

Δείτε επίσης