Κόσμος

Με «μετατραυματικό σοκ» οι ασθενείς που μηνύουν τη Ζαχαροπούλου για βιασμό εν ώρα γυναικολογικής εξέτασης

Τρεις γυναίκες μηνύουν την Ελληνίδα υφυπουργό του Μακρόν για «διείσδυση χωρίς συναίσθηση» - «Ξέσπασε σε κλάματα... αλλά συνέχισε» δηλώνει η μία

Με «μετατραυματικό σοκ» οι ασθενείς που μηνύουν τη Ζαχαροπούλου για βιασμό εν ώρα γυναικολογικής εξέτασης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σοκ στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα προκάλεσε η είδηση της κατάθεσης μηνύσεων για βιασμό σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, μέλους του νέου υπουργικού συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν.

Η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν και από τις 20 Μαΐου υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης.

Δύο μηνύσεις εις βάρος της από δύο γυναίκες κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου και η γαλλική Δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έντονες ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες οι ασθενείς της υποστηρίζουν ότι βίωσαν ως βιασμό.

Ποιες είναι οι μηνύτριες

Η πρώτη μήνυση για πράξεις βιασμού κατατέθηκε από μια πρώην ασθενής της Ζαχαροπούλου στις 25 Μαΐου. Μια δεύτερη γυναίκα, ενήλικη την εποχή των καταγγελλόμενων πράξεων, κατέθεσε αγωγή στις 16 Ιουνίου και μια τρίτη, 26 ετών σήμερα, είπε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε αποτανθεί στη γυναικολόγο περί τα τέλη του 2016 καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης. Η ίδια υποστηρίζει ότι μολονότι είχε βιώσει «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» την εμπειρία, δεν κατέθεσε τότε αγωγή.

«Θεώρησα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε, δηλώνοντας πλέον «πρόθυμη» να καταθέσει και αυτή μήνυση. Η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence) (Σταματήστε τη Μαιευτική και Γυναικολογική Βία), Σόνια Μπις, είπε ότι πέραν των δύο καταγγελιών έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και αποχώρησαν κλαίγοντας» από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου.

Τι υποστηρίζουν εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της. Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες Τετάρτη για την εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου TMC. Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε ο Ζαχαροπούλου. «Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Μετά επανήλθε», λέει, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

Η δεύτερη μηνύτρια είχε αποτανθεί στη Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε [η γυναικολόγος], αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα». Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν πλήρως αποσβολωμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι περνά μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα», και ότι την ημέρα που υποβλήθηκε στην εξέταση «όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από μένα αποχώρησαν δακρυσμένα».

Δείτε επίσης