Κόσμος

Τετραήμερος συναγερμός για πυρκαγιές λόγω ξηρασίας στη νότια Αγγλία

SOS από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για θερμοκρασίες - ρεκόρ

Τετραήμερος συναγερμός για πυρκαγιές λόγω ξηρασίας στη νότια Αγγλία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Καμπανάκι» για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς έχει σημάνει στις περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας, λόγω της μεγάλης ξηρασίας.

Συγκεκριμένα, έχει τεθεί τετραήμερος «πορτοκαλί» συναγερμός καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στον υψηλότερο βαθμό που θα μπορούσε να φτάσει, κυρίως για μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας μέχρι και μέχρι το Αμπεργκάβενι στην Ουαλία.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο εξέδωσε προειδοποίηση για καύσωνα που ισχύει από Πέμπτη έως Κυριακή, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται και να φτάνουν ακόμη και στους 36 βαθμούς Κελσίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

Πρόβλημα σε ποτάμια και γεωργικές καλλιέργειες λόγω ξηρασίας
Το μέγεθος της ξηρασίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τόσο μεγάλο που υπήρξαν επίσης επανειλημμένες προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στη γεωργία, τα ποτάμια και την άγρια φύση.

Οι χαμηλές ή ακόμη και εξαιρετικά χαμηλές ροές ποταμών και τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων είναι πιθανό να συνεχιστούν για τους επόμενους τρεις μήνες στη νότια Αγγλία και την Ουαλία.

Ο μετεωρολόγος του Met Office Marco Petagna δήλωσε: «Ο κίνδυνος (πυρκαγιών) είναι πολύ υψηλός σε μεγάλο μέρος της κεντρικής, νότιας και ανατολικής Αγγλίας. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αρχίζει να αυξάνεται περαιτέρω, περνώντας στην υψηλότερη κατηγορία εξαιρετικού κινδύνου».

Ο Mark Hardingham, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, δήλωσε στην Telegraph ότι «δεν μπορεί να θυμηθεί ένα τέτοιο καλοκαίρι» σε όλη την 32χρονη καριέρα του. «Δεν πρόκειται να δούμε θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, επειδή το έδαφος δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξηρό από ό,τι είναι ήδη».

Προειδοποιήσεις γιατρών για ηλικιωμένους και παιδιά
Υπάρχει επίσης συναγερμός για την υγεία λόγω καύσωνα από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους ειδικούς να συμβουλεύουν τους πολίτες να προσέχουν όσους είναι ηλικιωμένοι ή με υπάρχουσες παθήσεις, καθώς και τα μικρά παιδιά.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για έναν ακόμη καύσωνα που θα διαρκέσει περισσότερο από την περίοδο καύσωνα που έσπασε το ρεκόρ του Ιουλίου.

Ανακούφιση από τη βροχή;
Ωστόσο, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι η βροχή θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά οι λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιες.

Βέβαια, αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι οι καταιγίδες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα πλημμυρών, καθώς σε αυτή τη φάση το έδαφος είναι σκληρό, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Δείτε επίσης