Κόσμος

Η Ελβετία αντιμέτωπη με την απειλή της ξηρασίας- 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη

Ο λίμνες Κωνσταντίας, Λουκέρνης, Λουγκάνο και Βάλεν έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ανομβρία

Η Ελβετία αντιμέτωπη με την απειλή της ξηρασίας- 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τέσσερις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας φέτος το καλοκαίρι έχουν τη χαμηλότερη στάθμη νερού στην ιστορία της για τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι στερεύουν οι πηγές γλυκού νερού για τα καντόνια της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια μίας σχετικά ξηρής χρονιάς με περιορισμένες βροχοπτώσεις, όπως αναφέρει και το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα μετο AFP, φυσικά, αυτή είναι και η γενική εικόνα που επικρατεί φέτος σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης και η «πλούσια» Ελβετία δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τρομακτικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι λίμνες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ανομβρία είναι οι Κωνσταντία, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν. Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο λίγος για Αύγουστο.

«Υπάρχει μια κατάσταση χαμηλής στάθμης στην Ελβετία, κυρίως στο κεντρικό οροπέδιο και νότια του Τιτσίνο», του ιταλόφωνου τμήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα η Μισέλ Ομπερχάνσιλ, αξιωματούχος της υπηρεσίας δεδομένων το τμήματος υδρολογικών πληροφοριών του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αυτό οφείλεται κατεξοχήν στην απουσία βροχοπτώσεων φέτος.

Ωατόσο, οι λίμνες Κωνσταντίας, Λουκέρνης, Λουγκάνο και Βάλεν δεν είναι οι μοναδικές που έχουν επηρεαστεί.

Η λίμνη Ματζόρε, η οποία, σε υψόμετρο 193 μέτρων, είναι η πιο χαμηλή στην Ελβετία και η λίμνη Ζουγκ «εξακολουθούν να δίνουν τιμές πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο», ανέφερε η Ομπερχάνσιλ.

Με την εξαίρεση των λιμνών Γιούρα και της λίμνης Τουν, η στάθμη του νερού σε όλες τις άλλες μεγάλες ελβετικές λίμνες είναι επίσης κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Στο μεταξύ η στάθμη πολλών ποταμών είναι επίσης χαμηλή.

«Η ροή του Ρήνου και του Ρους δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις για τον Αύγουστο», είπε η Ομερχάνσιλ.

Σύμφωνα με την ίδια, η βροχή που προβλέπεται να πέσει τις επόμενες μέρες αναμένεται να «μετριάσει ελαφρά» την κατάσταση αυτή στην Ελβετία. Όμως αυτό «δεν θα είναι αρκετό».

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι έχει υπάρξει ιδιαίτερα θερμό για τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ μία σειρά από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχουν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές, τρομερά κύματα καύσωνα και φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας. Όλα αυτά συνοδεύονται από τις έντονες ανησυχίες για το «φλέγον» όσο ποτέ ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Δείτε επίσης