Κόσμος

G20: Συμφωνία με αστερίσκους για Ρωσία - Ζητείται «άνευ όρων υποχώρηση» από Ουκρανία

Δύο στρατόπεδα «είδε» ο Guadian στη Σύνοδο των ηγετών της G20 στο Μπαλί όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

G20: Συμφωνία με αστερίσκους για Ρωσία - Ζητείται «άνευ όρων υποχώρηση» από Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από τα εδάφη της Ουκρανίας» ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες της G20, στο πλαίσιο της Συνόδου στο Μπαλί, η οποία επικεντρώθηκε στον πόλεμο και στις επιπτώσεις του, ενώ στάλθηκε μήνυμα SOS για την επάρκεια τροφίμων και ενέργειας.

Ειδικότερα, η δήλωση των ηγετών της G20 υπογραμμίζει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η αναφορά σε πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι συμμετέχει σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ωστόσο, ο Guradian κάνει λόγο για στρατόπεδα, σημειώνοντας πως «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», που αντανακλούν τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών της G20 σχετικά με τη Ρωσία.

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος, είναι ζωτικής σημασίας. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι η εποχή του πολέμου», τονίζεται στην κοινή δήλωση των ηγετών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία: περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, σημείωσε ότι «η Δύση πρόσθεσε τη φράση "πολλές αντιπροσωπείες καταδίκασαν τη Ρωσία", [αλλά] σημειώσαμε ότι περιγράφηκαν και εναλλακτικές απόψεις».

Ο ίδιος αναχώρησε από την Ινδονησία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Δείτε επίσης