Κόσμος

Φυσικό αέριο: Στις καλένδες η απόφαση για το πλαφόν - «Βέτο» από «15» στα 275 ευρώ

15 χώρες σήκωσαν «βέτο» στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ - Χωρισμένη σε στρατόπεδα η ΕΕ, πέταξε παρακάτω το τενεκεδάκι για τις αποφάσεις

ΕΕ - Φυσικό αέριο: Στις καλένδες η «καυτή» απόφαση για το πλαφόν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μία από τα ίδια, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από οικονομικούς αναλυτές, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, μετέφεραν εκ νέου τις «καυτές» αποφάσεις σε μία ακόμη συνεδρίαση, στις 13 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, κόντρα στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα,15 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - έθεσαν «βέτο».

Ειδικότερα, η συμμαχία των χωρών δηλώνει υπέρ του καθορισμού χαμηλότερης τιμής, με την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος».

Το παρασκήνιο

Οι «15» πρότειναν να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.

Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.

Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.

Δείτε επίσης