Κόσμος

Οι Τούρκοι μετά τους βομβαρδισμούς ετοιμάζονται για χερσαία εισβολή στη Συρία 

Το σχέδιο της Τουρκίας έχει στόχο την απομάκρυνση των κουρδικών πληθυσμών προς το νότο και το εσωτερικό της Συρίας, όπου βρίσκονται και αμερικανικές βάσεις

Οι Τούρκοι μετά τους βομβαρδισμούς ετοιμάζονται για χερσαία εισβολή στη Συρία 
Αρθρογράφος: Χρήστος Καρδαμπίκης
Από Χρήστος Καρδαμπίκης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μετά τις αεροπορικές επιχειρήσεις και το βομβαρδισμό στη Βόρεια Συρία, αλλά κυρίως λόγω της χλιαρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία ετοιμάζεται και για χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Θα είναι η συνέχεια των τουρκικών αεροπορικών επιχειρήσεων με το όνομα «Γαμψό Ξίφος», που διεξήχθησαν στο ίδιο συριακό έδαφος, αλλά και στο Βόρειο Ιράκ, επίσης κατά θέσεων των Κούρδων.

Η βόμβα στην Κωνσταντινούπολη είχε ως επακόλουθο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τις οποίες όμως είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνο, όμως, που κάνει εντύπωση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, και, κυρίως, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αφενός επειδή στηρίζουν τους Κούρδους και τη συριακή κυβέρνηση και αφετέρου γιατί στο Ιράκ έχουν τον εναέριο έλεγχο οι πρώτοι και στη Συρία οι δεύτεροι. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είχαν τουλάχιστον την επιχειρησιακή ανοχή από Ουάσινγκτον και Μόσχα στην από αέρος επίθεση κατά των Κούρδων.

Ειδικά στη Συρία, οι επιδρομές με μαχητικά F-16 σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Τουρκία και οι YPG κλιμακώνουν τις επιθέσεις αντιποίνων, στις οποίες έχουν σκοτωθεί άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ξεκίνησαν όταν η Άγκυρα διαμήνυσε ότι ανταποδίδει για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό, βέβαια, ήταν το εύκολο τμήμα των επιχειρήσεων για τη λαβωμένη από το πραξικόπημα του 2016 και από τις κυρώσεις τουρκική πολεμική αεροπορία. Δεν είχαν να αντιμετωπίσουν οργανωμένη αεράμυνα, και κατά συνέπεια κίνδυνο κατάρριψης. Όπως και τα πλήγματα του πυροβολικού, που ήταν κυρίως από το τουρκικό έδαφος, αρκετά μακριά από οποιονδήποτε κίνδυνο να χτυπηθούν από αντίπαλα πυρά.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια των επιχειρήσεων με επέμβαση πεζικού και τεθωρακισμένων προς το Κομπάνι, σε μία περιοχή όπου, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι της Άγκυρας –τοπικοί πληθυσμοί– από τους οποίους αντλούνται και μισθοφόροι για τις επιχειρήσεις υπό την αιγίδα την Τουρκίας. Έτσι, το τουρκικό σχέδιο έχει στόχο την απομάκρυνση των κουρδικών πληθυσμών προς το νότο και το εσωτερικό της Συρίας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και αμερικανικές βάσεις, ενώ στην αποστολή των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών του ISIS τις δυνάμεις του YPG εκπαίδευσαν Αμερικανοί σύμβουλοι.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κυρίως τους τοπικούς μισθοφόρους, όπως και τις προηγούμενες φορές, με τη συνδρομή αεροπορικών δυνάμεων με έμφαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικές δυνάμεις, ενώ τακτικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί όπου κριθεί απαραίτητο. Το ερώτημα είναι αν και πόσο θα αντισταθούν οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή στη Συρία, αφού σοβαρές σε αριθμό και σε όπλα δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ δεν βρίσκονται στην περιοχή.

Το δεύτερο σενάριο, που φαντάζει λιγότερο πιθανό με βάση τα τωρινά δεδομένα, αφορά γενικευμένη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, που όμως θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τους λαούς και λιγότερο από τις κυβερνήσεις των χωρών. Μάλιστα, η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια στους Κούρδους.

«Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως τις ΗΠΑ, ότι οι YPG ισοδυναμούν με το PKK και ζητάμε μετ’ επιτάσεως από αυτούς να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις όσο της το επιτρέψει το διεθνές σύστημα. Ούτως ή άλλως, αυτή είναι η τέταρτη εισβολή των Τούρκων κατά των Κούρδων στο έδαφος της Συρίας.

Ήξεις-αφήξεις από Δύση και Ρωσία

Χλιαρή ήταν η πρώτη αντίδραση από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και την επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν τη Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ. Παράλληλα, «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία», και προέτρεψε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία, για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός, να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.)».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», την επομένη της σειράς τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και στο Ιράκ. «Δεν είναι η πρώτη φορά (...) που βλέπουμε την Τουρκία να διεξάγει επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας». «Κάθε φορά εκφράσαμε την ανησυχία μας και δείξαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να επιδεικνύει περισσότερη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Η Μόσχα είχε ακόμη πιο χλιαρή αντίδραση αφού κάλεσε την Άγκυρα να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης» στρατιωτικής ισχύος στη Συρία και ζήτησε να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικό επιτετραμμένο της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο κ. Λαυρέντιεφ. Πρόκειται για αντιδράσεις που δίνουν ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην Τουρκία για συνέχεια των επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης