Κόσμος

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα που έστησε απάτη ύψους 2,2 δισ. ευρώ

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 22 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα που έστησε απάτη ύψους 2,2 δισ. ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που είχε στήσει μία κολοσσιαία φορολογική και οικονομική απάτη ύψους 2,2 δισ.ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 600 άτομα και 9.000 εταιρείες και επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εταιρικά σχήματα, εικονικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, δικαιοδοσίες offshore αλλά και τρίτες χώρες- εκτός ΕΕ- που φημίζονται για την...χαλαρότητα των ελέγχων για την προέλευση χρημάτων που εισρέουν στις τράπεζές τους.

Ουσιαστικά έγιναν χιλιάδες έλεγχοι από τον Απρίλιο του 2021 με την συνεργασία αρχών και αστυνομικών υπηρεσιων από 14 χώρες ως και σήμερα το πρωί, που ολοκληρώθηκε επίσημα η Ειδική Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation Admiral» σχετικά με ένα περίπλοκο σύστημα παρακράτησης ΦΠΑ (από πωλήσεις δημοφιλών ηλεκτρονικών προϊόντων) και μεταφοράς χρημάτων σε τρίτες χώρες με εικονικές συναλλαγές. Ένα σύστημα γνωστό κι ως «Καρουζέλ» στον χώρο του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 200 επιπλέον έρευνες σε 14 άλλες χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία), ανάμεσά τους και στην χώρα μας με την συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ (ΑΑΔΕ).

Στα μέσα Οκτωβρίου (12-13/10) είχαν γίνει έρευνες σε άλλες 6 χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πέρυσι οι έλεγχοι ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και επεκτάθηκαν σταδιακά στην Ιρλανδία, στην Πολωνία, την Σουηδία και την Ουγγαρία.

Οι έρευνες των εισαγγελέων επί 18 μήνες αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικών δραστηριοτήτων» που δρούσε τουλάχιστον την τελευταία διετία σχεδόν σε όλα τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και είχε «στήσει» εταιρείες και «μηχανισμούς» για το...ξέπλυμα χρήματος ή την εξαφάνιση των ποσών από την παράνομη παρακράτηση, κατάχρηση ή και είσπραξη ως επιστροφή μέσω εικονικών τιμολογίων και ανύπαρκτων συναλλαγών σε χώρες, όπως ο Μαυρίκιος, η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οντότητες από υπεράκτιες κτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Interpol θεωρούν ότι πρόκειται για «την μεγαλύτερη απάτη με χρήματα προερχόμενα από τον ΦΠΑ που εντοπίστηκε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η εμπλοκή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος

Πέρα από το μέγεθος της φορολογικής απάτης (2,2 δισ.ευρώ) και την έκταση του οικονομικού εγκλήματος, εντύπωση προκαλεί στην Interpol και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η υπόθεση για την εξαιρετική πολυπλοκότητα της διαδικασίας μεταφοράς χρημάτων μέσω συναλλαγών και της «αλυσίδας» των εταιρειών που σχημάτιζαν ένα «λαβύρινθο» συνδεδομένων νομικών οντοτήτων και επιχειρήσεων.

Από τις εταιρείες που ενεργούν ως φαινομενικά καθαροί προμηθευτές ηλεκτρονικών συσκευών και εκείνες που διεκδικούν επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές, ενώ πωλούν τις συσκευές αυτές διαδικτυακά σε μεμονωμένους πελάτες (και στη συνέχεια διοχετεύουν τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις σε offshore χώρες, πριν εξαφανιστούν οι ίδιες οι εταιρείες και οι διαχειριστές τους) μέχρι τα πρόσωπα που «ξεπλένουν» μέσα από άλλες, εντελώς συνηθισμένες ή καθηνερινές, συναλλαγές τα έσοδα από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως εκτιμούν στην έκθεσή του οι ερευνητές της Interpol αυτές οι δραστηριότητες δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συμμετοχή πολλών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος με υψηλή εξειδίκευση. Και μάλιστα καθεμία από αυτές τις ομάδες φαίνεται να είχε συγκεκριμένο ρόλο, αρμοδιότητες και εξειδικευμένες λειτουργίας στο συνολικό σύστημα του κυκλώματος. «Δουλεύοντας διεθνώς, σχεδόν με βιομηχανική λογική, αποφεύγουν τον εντοπισμό εδώ και χρόνια» αναφέρει η σχετική έκθεση.

Με βάση την τελευταία εκτίμηση της Interpol, η απάτη με το σύστημα «Καρουσέλ» με χρήματα από τον ΦΠΑ (στον χώρο του οικονομικού εγκλήματος είναι γνωστή και ως «η απάτη Missing Trader Intra-Community» ή με το ακρωνύμιο «MTIC»), είναι το πιο επικερδές έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το είδος απάτης κοστίζει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ (!) σε απώλειες φόρων ετησίως αλλά επειδή είναι διασυνοριακή εγκληματική δραστηριότητα και πλέον έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα πολυπλοκότητας είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθεί από μία εθνική αρχή ή υπηρεσία μίας χώρας. «Απαιτεί πανευρωπαϊκού επιπέδου συνεργασία και παράλληλες έρευνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει η σχετική έκθεση.

Δείτε επίσης