Κόσμος

Νέο «φρένο» της Τουρκίας στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Τι ισχυρίζεται η Άγκυρα για το θέμα της τρομοκρατίας

Νέο φρένο της Τουρκίας στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βοριοατλαντική Συμμαχία βάζει και πάλι η Τουρκία, επικαλούμενη θέματα υπόθαλψης τρομοκρατών από τις δύο Σκανδιναβικές χώρες.

Σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερα για να ικανοποιήσουν την απαίτηση της Άγκυρας να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν ζητήσει από τον περασμένο Μάιο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητικά μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων.

Από την πλευρά τους τόσο η Στοκχόλμη όσο και το Ελσίνκι αρνούνται ότι παρέχουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να απαντήσουν πλήρως στις ανησυχίες της για την ασφάλεια και να άρουν επίσης τα εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει στην Τουρκία.

«Οι δύο χώρες έκαναν κάποια βήματα, τα αναγνωρίζουμε. Όμως δεν έχει γίνει κανένα βήμα όσον αφορά τα αιτήματα για εκδόσεις υπόπτων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της τρομοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Βέβαια ο Τσαβούσογλου επαίνεσε τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας γι' αυτό που αποκάλεσε «περισσότερο αποφασιστική, σκληρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία».

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ από το Βουκουρέστι που βρίσκεται συμμετέχοντας στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει πως η χώρα του και η Φινλανδία έχουν σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με την Τουρκία.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση χθες (...) και αισθάνομαι έπειτα απ' αυτή τη συνάντηση πως υπάρχει πρόοδος. Προχωρούμε μπροστά», δήλωσε ο σουηδός υπουργός κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά την Ουγγαρία, το μοναδικό άλλο μέλος της 30μελούς Βορειοατλαντικής συμμαχίας που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, υποσχέθηκε να εγκρίνει τα αιτήματά τους στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Δείτε επίσης