Κόσμος

Κίνα: Μετά τις ταραχές ήρθε η χαλάρωση της στρατηγικής κατά της Covid

Στροφή από τον πρόεδρο Σι μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα κατά της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid

Κίνα: Μετά τις ταραχές ήρθε η χαλάρωση της στρατηγικής κατά της Covid
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά το ξέσπασμα της οργής από διαδηλωτές στους δρόμους που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Σι και κατά των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό, φαίνεται πως η Κίνα χαλαρώνει τα σκληρά μέτρα κατά της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος του Πεκίνου.

"Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι κινεζικές αρχές προσαρμόζουν την υφιστάμενη στρατηγική τους και προσπαθούν πράγματι να διαβαθμίσουν τώρα τα μέτρα ελέγχου αυτού του ιού τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

"Είναι πράγματι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ακούνε τους πολίτες τους όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Θέλουμε πράγματι να δούμε αυτή την προσαρμογή να συμβαίνει και να επιταχύνεται", επέμεινε ο Δρ. Ράιαν.

Η κινητοποίηση των οργισμένων Κινέζων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για την καταπολέμηση της πανδημίας αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς διαδηλώσεων. Οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα αυξάνοντας την αστυνομική παρουσία και ενισχύοντας την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όπως η εγκατάλειψη των μαζικών καθημερινών τεστ που είναι ένας από τους κουραστικός πυλώνες της ζωής στο πλαίσιο της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Χθες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ - ο οποίος επέβαλε την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid - υποστήριξε ότι η παραλλαγή 'Ομικρον του ιού, που είναι λιγότερο θανατηφόρα, επιτρέπει "περισσότερη ευελιξία" στους περιορισμούς.

Ο Δρ. Ράιαν επέμεινε ότι η άνευ προηγουμένου μεταδοτικότητα της παραλλαγής 'Ομικρον του ιού κατέστησε λίγο πολύ ανούσια την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid, η οποία ενδεχομένως να είχε μπορέσει να λειτουργήσει σε προηγούμενες παραλλαγές ή ακόμα και στο αρχικό στέλεχος.

"Είναι πράγματι δύσκολο αυτό να σταματήσει και περνάει από τα δάχτυλά σου πολύ, πολύ γρήγορα", είπε, προσθέτοντας ότι "πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους. Όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια πυρκαγιά, απομακρύνουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Και ο τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη φωτιά σε αυτή την περίπτωση είναι να εμβολιαστούν".

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο που συνεχίζει να συνιστά μια πανδημία που δεν έχει τελειώσει. "Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου. "Τα κενά στην επιτήρηση, στα τεστ, στην ανιχνευσιμότητα των επαφών και στον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας και ανησυχητικής παραλλαγής", προειδοποίησε.

Δείτε επίσης