Ανησυχία για το υπό ανέγερση πυρηνικό εργοστάσιο «Ακουγιού» στην Τουρκία
Τα προηγούμενα χρόνια είχε εγείρει αντιδράσεις από μέρος δυτικών χωρών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για την σεισμογενή τοποθεσία

Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα για τα πυρηνικά σχέδια του Ερντογάν καθώς ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε δέκα πόλεις βρίσκεται κοντά στο ημιτελές - όπως το χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι - πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού.
Το εργοστάιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στην επαρχία της Μερσίνας, βρίσκεται μόλις 16 μίλια από το ρήγμα Ecemis, όπου συναντώνται η αφρικανική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε εγείρει αντιδράσεις από μέρος δυτικών χωρών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για την σεισμογενή τοποθεσία που βρίσκεται καθώς αποτελεί ρωσοτουρκική σύμπραξη στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.
Πέραν του προβληματισμού, πόσο έχουν ληφθεί υπόψη τους στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου και πόσ είναι ασφαλές μια σεισμογενής χώρα όπως η Τουρκία να λειτουργεί πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας.
Για αρκετούς επιστήμονες, μάλιστα, το γεγονός ότι το ρήγμα Ecemis δεν είχε δώσει σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια ενέτεινε την αγωνία τους, καθώς εικαζόταν ότι υπήρχε συσσωρευμένη ενέργεια, η οποία δεν είχε εκλυθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού αδειοδοτήθηκε το 2015 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2018, με ορίζοντα λειτουργίας φέτος τον Οκτώβριο, αλλά φαίνεταί ότι ο σεισμός πρόλαβε τα εγκαίνια και μαζί τα χειρότερα.
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού κατασκευάζεται στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας του 2010, με βάση την οποία αναμένεται να κατασκευαστούν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, ισχύος 1.200 MW έκαστος και με συνολικό κόστος 22 δις δολάρια.
Ωστόσο η Τουρκία δε σκοπεύει να παράξει μείνει μόνο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων για να μπει στο μονοψήφιο αριθμό χωρών που έχουν πυρηνικά όπλα.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και το ενεργειακό ζήτημα που ανέκυψε και η Ευρώπη άρχισε να σκέφτεται και την πυρηνική ενέργεια για να αναπληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, «εξαφανίστηκε» ενετλώς το θέμα του πυρηνικού εργοαστασίο στο Ακουγιού και των άλλων δύο που σχδειάζει να κατασκευάσει η Άγκυρα.
Έλεγχοι ασφαλείας
Το εργαστάσιο στο Ακουγιού κατασκευάζει και θα λειτουργήσει, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν οι Τούρκοι την απαραίτητη εμπειρία, η Rosatom.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρίας, ο πυρηνικός σταθμός υπό κατασκευή, δεν υπέστη ζημιές. «Παρ' όλα αυτά, εκτελούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια» δήλωσε η η Αναστασία Ζοτέεβα, εκ μέρους της Rosatom, στο πρακτορείο RIA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε χθες πως «οι αλλεπάλληλοι, ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν την Τουρκία δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων εκεί, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού, που κατασκευάζεται με τη συμμετοχή της Ρωσίας».