Κόσμος

Σεισμός στη Συρία: Νεκρός Ελληνοκαθολικός ιερέας

Αγαπητό πρόσωπο στην κοινότητα των Χριστιανών ο πατέρας Ιμάντ Νταχέρ

Σεισμός στη Συρία: Νεκρός Ελληνοκαθολικός ιερέας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νεκρός ανασύρθηκε από την κατοικία του πρώην αρχιεπισκόπου Χαλεπίου, ο Ελληνοκαθολικός ιερέας Ιμάντ Νταχέρ υπηρετούσε για χρόνια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Συρία.

Ο Νταχέρ ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην κοινότητα των Χριστιανών στη βόρεια Συρία σκοτώθηκε στο Χαλέπι κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού που σάρωσε τη Συρία και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο ιερέας με καταγωγή από τους Μαρωνίτες του Λιβάνου που ανήκε στην Μελχιτική Ελληνική Καθολική Εκκλησία, είναι ένα από τα μέχρι στιγμής 1.832 θύματα του σεισμού από την πλευρά της Συρίας.

Την στιγμή του φονικού σεισμού ο πατέρας Νταχέρ βρισκόταν στην κατοικία του πρώην αρχιεπισκόπου Χαλεπίου, Ζαν-Κλοντ Ζανμπάς. Παγιδεύτηκε στα ερείπια του σπιτιού και δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρός αρκετές ώρες αργότερα.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ζανμπάρ διασώθηκε και είναι στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση ενώ από την ίδια κατοικία ανασύρθηκε νεκρό άλλο ένα άτομο.

Που υπηρετούσε ο ιερέας

Ο ιερέας Ιμάν Νταχέρ υπηρετούσε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Συρία.

Ήταν ο νεότερος από τρία αδέλφια, ενώ είχε και μία αδελφή. Το διάστημα 1991-1997 ήταν σε μοναστήρι στο Λίβανο, ενώ αργότερα πήγε στο Χαλέπι όπου ζήτησε να χειροτονηθεί ιερέας. Έγινε διάκονος το 2002 και την επόμενη χρονιά ιερέας.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία το 2011 βρισκόταν στη χώρα ενώ τον Οκτώβριο του 2012 τραυματίστηκε σοβαρά όταν η αρχιεπισκοπή στο Χαλέπι έγινε στόχος πυρών.

Από εκείνη την επίθεση ο Νταχέρ έχασε το ένα μάτι (από τότε είχε τεχνητό) ενώ τραυματίστηκε και στο χέρι.

Μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Λιβάνου επέστρεψε και πάλι στη Συρία, γιατί όπως έλεγε «ο ποιμένας δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο, αλλιώς θα το φάει ο λύκος και θα σκορπίσει».

Να αναφέρουμε ότι ο καταστροφικός σεισμός χτύπησε πόλεις στη βόρεια Συρία με σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, ορθοδόξων και καθολικών, όπως είναι το Χαλέπι, η Χομς, η Λατάκια και η Χάμα. Καταστράφηκαν ακόμη ή υπέστησαν ζημιές εκκλησίες καθολικών και άλλα ιδρύματα.

Δείτε επίσης