Πούτιν: Απειλεί με πυρηνικά και απειλείται με «εμφύλιο»
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας σύγκρουσης» δήλωσε απο τη μεριά του ο Μενβέντεφ

Ενόψει της γιορτής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στις 23/02, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προανήγγειλε την Τετάρτη πως η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.
Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».
Μεντβέντεφ: Αν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο θα διαλυθεί
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μια μέρα μετά την ομιλία Μπάιντεν στην Βαρσοβία και την επίσκεψή του στο Κίεβο.
«Σε τελική ανάλυση, είναι προφανές σε όλες τις λογικές δυνάμεις ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας σύγκρουσης», συνέχισε ο Μεντβέντεφ σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι τα παραπάνω είναι οι λόγοι της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. «Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό», όπως σχολίασε.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας του πολέμου που έχουν κηρύξει στη Ρωσία, οι ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως η ρωσική αυτή ενέργεια «θα έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο γενικότερα αλλά και στην Ουάσινγκτον ειδικότερα».
Ο ίδιος αναλύοντας το σκεπτικό του «αμερικανικού κατεστημένου», όπως είπε, σημείωσε ότι ακολουθεί μια αντίληψη του τύπου: «Θα σας χτυπάμε από παντού και με κάθε τρόπο», «θα ενεργούμε για να νικήσουμε τη Ρωσία», «θα σας περιορίσουμε και θα σας καταστρέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά
Οι ΗΠΑ, συνέχισε, προμήθευαν «γιγαντιαίες ποσότητες όπλων» στην Ουκρανία, με στόχο «να νικήσουν, να περιορίσουν και να καταστρέψουν τη Ρωσία» και ταυτόχρονα άφηναν τη στρατηγική ασφάλειας ως χωριστό θέμα «που δεν αφορά» τις σχέσεις μεταξύ τις δύο χώρες, αλλά αντιμετωπίζεται ως μια «ιερή αγελάδα».
«Αυτό το συμπέρασμα είναι χειρότερο από έγκλημα - είναι ένα χονδροειδές λάθος των Αμερικανών. Ένα λάθος που γεννήθηκε από τη "mania grandiosa" τους. Προέρχεται από τη μεγαλομανία τους, από την αίσθηση της ατιμωρησίας και της ανωτερότητας τους», συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι αδύνατο η Ρωσία να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.
«Θα παρακολουθήσουμε επίσης την αντίδραση άλλων πυρηνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ: της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις τους συνήθως δεν περιλαμβάνονταν στην ισορροπία των πυρηνικών κεφαλών και των φορέων κατά την προετοιμασία των συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ (η οποία υπέγραψε την τη συνθήκη New START το 1991) και είναι καιρός να γίνει αυτό», σημείωσε.
Κήρυγμα η ομιλία του Μπάιντεν στην Βαρσοβία
Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την ομιλία του Μπάιντεν στη Βαρσοβία «ένα κήρυγμα με τον παραδοσιακό για την Αμερική μεσσιανικό τρόπο, προσαρμοσμένο στη γεροντική άνοια». «Φαινόταν άδικο και γελοίο. Ποιος είναι αυτός ο παράξενος γέρος που μιλάει με μπερδεμένο βλέμμα από την Πολωνία; Γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους μιας άλλης χώρας σε μια εποχή που έχει πολλά εγχώρια προβλήματα;
«Ποιος είναι ο λόγος μας να ακούσουμε έναν πολιτικό από ένα εχθρικό κράτος που αποπνέει μίσος για την πατρίδα μας; Γιατί οι Ρώσοι πολίτες να πιστέψουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν τον μεγαλύτερο αριθμό πολέμων τον 20ο και τον 21ο αιώνα, αλλά μας κατηγορεί με επιθετικότητα;» διερωτήθηκε ο Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των διεθνών προσπαθειών που ενώνονται με στόχο «να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπάιντεν για το τέλος του πολέμου σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από την Ουκρανία «επεξεργασμένα ψέματα».