Κόσμος

ΗΠΑ-Ρωσία: Ανεβαίνει το «πυρηνικό θερμόμετρο» - Επίκειται κλιμάκωση στην Ουκρανία

Οι απειλές Πούτιν για «ανάλογη απάντηση» και τα βρετανικά βλήματα που «δεν είναι πυρηνικά»

Ανεβαίνει το «πυρηνικό θερμόμετρο» - επίκειται κλιμάκωση στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανεβαίνει το «πυρηνικό» θερμόμετρο στην Ουκρανία μετά τα περιστατικά με αμερικανικό drone στον Εύξεινο Πόντο και την αναχαίτηση των B-52 στη Βαλτική, καθώς και την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, που όπως φαίνεται πείραξε πολύ τους Αμερικανούς.

Αρχικά η «καταρριψη» του MQ-9 στα ανοιχτά της Κριαμαίας, «μύριζε» κλιμάκωση αφού εκείνοι που γνωρίζουν καλά τα πολεμικά δρώμενα, αναφέρουν ότι η Ουκρανία έχει πολλαπλασιάσει τα επιτυχημένα χειρουργικά χτυπήματα παράλληλα με την αύξηση των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στις ρωσικές και τις κατεχόμενες περιοχές.

Παράλληλα, σε μια ενέργεια που συνηθίζουν να κάνουν και Ρώσοι, στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πέταξαν κοντά στον εναέριο χώρο της Μόσχας και αναχαιτίστηκαν, από μαχητικό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο εκείνο που «πείραξε» τις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και καθώς λίγο πριν την άφιξή του, ανακοινώθηκετο ένταλμα κατά του Πούτιν απόν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και αμέσως μετά την αναχώρηση του Κινέζου προέδρου πολλαπλασιαστηκαν οι δηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση Πούτιν-Σι Τζιπινγκ πέραν των οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών δημιουργεί νέα δεδομένα στο διεθνές σύστημα τα οποία φυσικά και δεν ανακοινώθηκαν αλλά θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Τη μεγάλη σημασία που είχε η ρωσοκινεζική συνάντηση κορυφής, φάνηκε από το εύρος των δηλώσεων του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, που ήταν σημαντικά αυξημένες σήμερα, από ό,τι συνήθως, και από τις δηλώσεις και διαρροές για οπλικά συστήματα που θα δώσει η Δύση στην Ουκρανία.

Μέσα σε όλα αυτά έγινε γνωστό ότι η Βρετανία σκοπεύει να δώσει στο Κίεβο πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, γενονός προκάλεσε την αντίδραση του Πούτιν ότι στην περιίπτωση αυτή η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα «απαντήσει ανάλογα» αν η Μεγ.Βρετανία αποστείλει πυρομαχικά αρμάτων μάχης με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε ωστόσο την προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι τα διατρητικά βλήματα είναι βασικός εξοπλισμός εδώ και δεκαετίες και «δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σι, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για βρετανικά σχέδια αποστολής στους Ουκρανούς βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με ίλη αρμάτων μάχης Challenger 2.

«Φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», σημείωσε ο Πούτιν. «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Η ασταμάτηση χρήση πυρομαχικών στο ουκρανικό μέτωπο έδειξε ότι ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος για τέτοιας κατανάλωσης πυρομαχικών (με χαρακτηριστικό τις περί τις 50.000 οβίδες πυροβολικού που πέφτουν κάθε μέρα) και που έχει αποτέλεσμα αρκετές δυτικές χώρες - κυρίως της Ευρώπης - να είναι κοντά όρια εξάντλησης αποθεμάτων από κύρια οπλικά συστήματα.

Κερδισμένη βέβαια είναι η Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν έδωσε τίποτα, αλλά πούλησε και drones και έλαβε τεχνογνωσία, με τον Ουκρανό πρόεδρο να εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία την τουρκική στήριξη. Η Άγκυρα παράλληλα κάνει bussiness και με τους Ρώσους, με το αζημίωτο, αφού μέσω Τουρκίας εισάγεται ότι δεν μπορεί να εισαχθει απευθείας στη Ρωσία και παράλληλα οφελείται η τουρκική οικονομία από ρωσικά κεφάλαια.

Η χρήση πυρηνικών είναι πιο κοντά από κάθε άλλη στιγμή στους 13 μήνες του πολέμου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις όχι μόνο την περιοχή που διεξάγονται οι μάχες, αλλά για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δείτε επίσης