Κόσμος

Γαλλία: Έφοδοι των αρχών σε τράπεζες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες ociete Generale, BNP Paribas, και οι μικτόερες Natixis, Exane, καθώς και η βρετανική HSBC.

Γαλλία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εφόδους σε κεντρικά κτίρια τραπεζών πραγματοποιεί η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας πραγματοποιεί από το πρωί στο πλαίσιο έρευνας σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος όπως ανακοίνωσε.

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες ociete Generale, BNP Paribas, και οι μικτόερες Natixis, Exane, καθώς και η βρετανική HSBC.

Οι υποθέσεις δεν είναι τωρινές καθώς η προκαταρκτική έρευνα που σχετίζεται με τις σημερινές εφόδους ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, όπωε διευκρίνισε ο Γάλλος οικονομικός εισαγγελέας.

Και σύμφωνα με τον ίδιο, αθροιζόμενα τα πρόστιμα τα οποία είναι πιθανό να επιβληθούν στα πέντε ιδρύματα, ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Η Societe Generale επιβεβαίωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της στη Γαλλία βρίσκονται υπό έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης, ενώ έφοδος πραγματοποιήθηκε και στα κεντρικά της BNP Paribas.

Σύμφωνα με τη Le Monde, οι υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών είναι οι γαλλικές Natixis, Exane, καθώς και η βρετανική HSBC.

Η υπόθεση συνδέεται με τον τρόπο πληρωμής μερισμάτων μέσω των λεγόμενων συναλλαγών «cum-cum». Πρόκειται για την πρακτική της ανάληψης των μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια εταιρεία από μια εγχώρια τράπεζα λίγο πριν την πληρωμή μερίσματος, ώστε η τράπεζα να μπορεί να λάβει φοροαπαλλαγή την οποία ο επενδυτής υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δικαιούτο.

Αντίστοιχη έρευνα για την εξεύρεση «παραθύρων» μέσω των οποίων μειώνονται οι φόροι στα εταιρικά μερίσματα ερευνάται επίσης ως σκάνδαλο στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι Γερμανοί εισαγγελείς συμμετέχουν και στο γαλλικό σκέλος της έρευνας.

Δείτε επίσης