Κόσμος

Ίβαν Γκερσκόβιτς: Ο «κατάσκοπος» της Wall Street Journal που δεν γύρισε από το κρύο!

Ποιος είναι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, και τι σηματοδοτεί για τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης η σύλληψη του

Ίβαν Γκερσκόβιτς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ως ύποπτος για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας, συνελήφθη σήμερα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του δημοσιογράφου, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να φιμώσει αυτούς που θεωρεί επικριτές του, γεγονός που κορυφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, και είναι, δε, η σοβαρότερη δημόσια ενέργεια εναντίον ξένου δημοσιογράφου μετά την εισβολή.

Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι ο 31χρονος δημοσιογράφος είναι ύποπτος για «κατασκοπεία» προς όφελος της Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση της FSB σημειώνει ότι ο Ίβαν Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος», χωρίς όμως να εμφανίσει αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times, ενώ γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα γιατί είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθεί με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Αντιδράσεις για τη σύλληψη


Η Wall Street Journal εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. «Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια» του Ίβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε η εφημερίδα σε σύντομη ανακοίνωσή της, ενώ από την πλευρά τους οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δηλώνουν θορυβημένοι από αυτό που μοιάζει με «αντίποινα» και ανακοίνωσαν ότι ο Ίβαν Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. "Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Δείτε επίσης